Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Od vstupu do NATO právě uplynulo 22 let

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Od vstupu do NATO právě uplynulo 22 let

Počet shlédnutí: 476

12.3.2021 • „Česká republika vstupem do NATO vyjádřila svou pevnou vůli a odhodlání sdílet se svými spojenci odpovědnost za ochranu a prosazování zásad mírového soužití mezi státy, respektování základních lidských a civilizačních práv, rovnoprávnost v mezinárodních vztazích a uplatňování demokratických přístupů při řešení sporných otázek," uvádí rektorka-velitelka UO plukovnice gšt. Zuzana Kročová ve svém slově k 22. výročí přistoupení ČR do NATO, jež připadá právě na dnešek.

V roce 1991 symbolicky skončila éra studené války, která určovala podobu vztahů mezi státy po druhé světové válce. 1. července toho roku byla rozpuštěna Organizace Varšavské smlouvy a 26. prosince zanikl Svaz sovětských socialistických republik. Česká republika se vydala cestou spolupráce se Severoatlantickou aliancí, což umožnilo přijetí aliančního programu Partnerství pro mír v roce 1994. O tři roky později pak ČR jako první ze všech kandidátů připojení k NATO úspěšně prošla prvním kolem vyhodnocování své připravenosti. 16. prosince 1997 ministři zahraničních věcí Aliance podepsali Protokoly o vstupu České republika, Maďarska a Polska do NATO. Po ukončení ratifikačního procesu se 12. března roku 1999 Česká republika stala oficiálním členem NATO a od té doby je plně zapojena do všech činností i misí Aliance.

Jako nový člen NATO se Česká republika zapojila do stabilizační mise v Bosně a Hercegovině, následovala humanitární mise v Albánii a operace v Makedonii. Od roku 2003 působí čeští vojáci v Afghánistánu, původní operace Trvalá svoboda se přeměnila na současnou nebojovou misi. V letech 2015-2018 vykonával funkci předsedy vojenského výboru NATO armádní generál Petr Pavel.

Změny, které Armádě ČR přineslo přistoupení k NATO, se netýkaly pouze technického a technologického vybavení vojsk a velitelsko-manažerských schopností řídících struktur, ale především kvality personálu, etického rozměru myšlení a vzorců chování příslušníků ozbrojených sil a v neposlední řadě i jejich mentality. „A právě v tomto směru plní nezastupitelné poslání naše vojenská vysoká škola, jako jediný nositel akreditovaného vysokoškolského vzdělávání personálu rezortu a klíčová instituce podílející se na vojensko-odborné a vojensko-humanitní profilaci příslušníků ozbrojených sil," uvádí rektorka-velitelka Zuzana Kročová se svém slově, jehož plné znění najdete zde.


Ke stažení: Slovo rektorky-velitelky k 22. výročí přistoupení ČR do NATO 


Autor: Viktor Sliva


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa