Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Lékaři FVZ hovořili ve Snídani s Novou o situaci v chebské nemocnici

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Lékaři FVZ hovořili ve Snídani s Novou o situaci v chebské nemocnici

Počet shlédnutí: 532

1.3.2021 • Přesně 14 dnů poté, co v rámci pomoci českému zdravotnictví při zvládnutí přetíženosti nemocnic pacienty s nákazou covid-19 nastoupili do chebské nemocnice, hovořili podplukovník doc. MUDr. Vladimír Pavlík, Ph.D., a kapitánka MUDr. Blanka Kupsová o své práci v pořadu Snídaně s Novou.

Dva pracovníci fakulty, vojenští lékaři s obornou specializací interní lékařství personálně posílili chebskou nemocnici při poskytování lékařské péče od pátku 12. února. Pracují na 30lůžkovém interním oddělení, kde se starají o pacienty s interními diagnózami, z nichž polovinu tvoří pacienti s následky postcovidové pneumonie, tedy zánětu plic. Plukovník Pavlík na dotaz redaktora srovnával současné působení s nasazením v Afghánistánu: „Tam byla problematika zdravotnických ztrát velice aktuální a bohužel musím konstatovat, že v poslední době, a to nejen v chebské nemocnici, jsou i zde ztráty na životech v důsledku postcovidové pneumonie."


Kapitánka Kupsová pak hovořila o denním pracovním programu, který zahrnuje převzetí nových pacientů, kontrolu stávajících, plánování zobrazovací vyšetření, ale také konzultace s mladými lékaři, zejména z Ukrajiny. Kromě medicínské části se však lékaři snaží pacientům pomoci po psychické stránce. „Většina pacientů je ve spojení s rodinou přes mobilní telefony, ale my za nimi chodíme, snažíme se s nimi popovídat a věnují se jim i vojáci, kteří jsou zde jako ošetřující personál," popsala situaci v živém televizním vysílání kapitánka Kupsová. 

Původně bylo působení královéhradeckých lékařů v Chebu naplánováno na tři týdny. Vzhledem k vývoji situace však FVZ bude pravděpodobně muset přistoupit k rotaci personálu, která je již připravena. „Příliv pacientů v nemocnici neustává, stav je vážný a chtěl bych z tohoto místa apelovat zejména na dodržování preventivních opatření a také, aby lidé v případě prvních potíží kontaktovali svého lékaře, aby se co nejdříve zahájila příslušná léčba, protože prevencí a včasným zahájením léčby můžeme předejít vážným plicním komplikacím," uvedl podplukovník Pavlík v závěru svého pátečního televizního vystoupení.

Celý živý vstup je ke shlédnutí na https://novaplus.nova.cz/porad/snidane-s-novou/epizoda/68364-26-2-2021 v čase 26:43.


Autor: Viktor Sliva


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa