Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vychází letošní čtvrté číslo časopisu Vojenské rozhledy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vychází letošní čtvrté číslo časopisu Vojenské rozhledy

Počet shlédnutí: 319

​7.12.2020 • Prezident Emmanuel Macron je první hlavou státu, jež reaguje na sílící tlak islamismu ve Francii. Tento týden má být v zemi galského kohouta předložen zákon, který má zabránit separaci muslimů od většinové společnosti a podpořit jejich integraci. Toto aktuální dění zasazuje do souvislosti úvodní článek nového čísla časopisu Vojenské rozhledy.

Článek pojednává o přistěhovalectví do Francie a o jeho bezpečnostních dopadech. Začíná historickým kontextem a pak přechází k hodnocení posledních dvaceti let. Zabývá se procesem islamizace a jeho nejvýraznějšími projevy v kulturní, sociální, bezpečnostní a politické rovině. Dále analyzuje vnitrofrancouzskou debatu, ve které se střetávají dva protikladné přístupy: politická korektnost vs. kritičnost.

Druhý článek „Obranné strategie malých států NATO" se věnuje obranným strategiím deseti malých států NATO a tyto rovnává z pohledu hrozeb, budoucích vojenských schopností, procesu tvorby dokumentů, úrovně detailu a úrovně, na které je dokument schvalován. Přehledné seřazení těchto poznatků pak potenciálně může sloužit jako vhodný základ inspirace při tvorbě obranných strategií menších států.

Další článek „Analýza dynamiky konfliktu v Mali" demonstruje možnosti využití databáze „Armed Conflict Location & Event Data Project" pro analýzu vnitrostátních konfliktů na příkladu současného Mali. Na makro-úrovni článek zejména analyzuje geografické šíření konfliktu a jeho základní kvantitativní charakteristiky (počty obětí různých typů incidentů). Na mikro-úrovni se pak zaměřuje na region Mopti a kromě základní geografické distribuce analyzuje interakce jednotlivých ozbrojených skupin působících v oblasti.


Článek „Stanovování a hodnocení kompetencí důstojníka ozbrojených sil České republiky" se zabývá problematikou stanovování a hodnocení kompetencí vyšších důstojníků ozbrojených sil České republiky. Příspěvek zkoumá roli služebních orgánů odpovědných za správu vojenských oborů a odborností v systému definování kompetencí důstojníků a možnosti uplatnění kompetenčního modelu vojáka z povolání definovaného v Národní soustavě povolání v rámci řízení kariér vojáků.

Dále následují tři články „Střelba s jednotným dopadem střel a možnosti využití v Armádě České republiky", „Informační systém tělesné přípravy Armády České republiky" a „Společná bezpečnostní a obranná politika EU v kostce".

Na závěr je zde uveřejněn i odkaz na článek z archivu z rubriky „Vojenství doma i v cizině" publikovaný v našem časopise č. 4/1920.

Tyto i další články si můžete prohlédnout, přečíst nebo stáhnout a na ně reagovat. Svůj názor můžete vyjádřit buď prostřednictvím redakce, nebo přímo na webu https://www.vojenskerozhledy.cz/ zanecháním komentáře ve spodní části každého zveřejněného článku.


Autor: Petr Koziel

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa