Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Rektorka-velitelka Univerzity obrany uctila památku obětí boje za svobodu a demokracii

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Rektorka-velitelka Univerzity obrany uctila památku obětí boje za svobodu a demokracii

Počet shlédnutí: 484

​18.11.2020 • Rektorka Univerzity obrany plukovnice gšt. Zuzana Kročová v doprovodu zástupců studentek a studentů jediné vojenské vysoké školy v České republice položila v úterý 17. listopadu dopoledne věnec k památníku obětí zvůle nacistické okupační moci v průběhu druhé světové války v areálu Kounicových kolejí. Stalo se tak v rámci připomínky Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva.

Kounicovy studentské koleje byly zbudovány ve 20. letech minulého století, svému účelu sloužily až do 17. listopadu 1939, kdy byly přepadeny příslušníky gestapa a jednotkami SS. Do koncentračního tábora Sachsenhausen bylo odvlečeno 173 studentů. Od začátku následujícího roku se koleje proměnily na věznici, kterou během války prošlo několik desítek tisíc českých vlastenců, odbojářů a vysokoškolských učitelů. Většina z nich byla odtud deportována do německých koncentračních táborů, v menší míře byli popravováni přímo ve věznici.

Pietní akt v brněnských Kounicových kolejích byl součástí celostátní připomínky události připadajících na 17. listopad. V roce 1939, dva dny po pohřbu studenta Jana Opletala, který se stal posledním projevem manifestačního odporu českého lidu proti německé okupaci Čech a Moravy, došlo k uzavření českých vysokých škol a k perzekuci představitelů vysokoškoláků. V roce 1989 se brutální zásah policie proti studentské demonstraci v Praze stal podnětem k Sametové revoluci.  


Autor: Viktor Sliva, foto: Vladimír Šidla


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa