Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Absolvovali na Univerzitě obrany Kurz generálního štábu, budou psát historii

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Absolvovali na Univerzitě obrany Kurz generálního štábu, budou psát historii

Počet shlédnutí: 986

29. 7. 2020 • Čeština a slovenština – dva jazyky někdejšího společného státu zněly ve středu krátce před polednem Klubem Univerzity obrany. Nadstandardní vztahy obou částí bývalé federace se projevily účastí tří příslušníků Ozbrojených sil Slovenské republiky v kurzech generálního štábu, které v uplynulém akademickém roce probíhaly v Centru bezpečnostních a vojenskostrategických studií UO a nyní byly slavnostně zakončeny vyřazením tří desítek absolventů.

Tradiční ceremoniál se netradičně – vzhledem ke koronavirové pandemii – nekonal v sále zastupitelstva na brněnské Nové radnici, ale v prostorách Klubu Univerzity obrany v Kasárnách Šumavská. Dvanáctiměsíční kombinovaný 36. kurz Generálního štábu „generála Milana Rastislava Štefánika“ a šestiměsíční 37. kurz Generálního štábu „armádního generála i.m. Karla Kutlvašra“ absolvovalo celkem 31 vyšších důstojníků, z nichž tři jsou příslušníky Ozbrojených sil Slovenské republiky. Patří k nim i plukovník Branislav Benka: „Náplň kurzu byla výborně sestavena, účastníci měli možnost nejen ,teoretizovat´ na učebnách, ale navštívili i útvary a zařízení AČR a státní správy. V tom vidím největší přínos.“ Nadnárodní bylo i téma závěrečné práce, kterou plukovník Benka obhájil: „Zabýval jsem se možnostmi využití informačních operací jako protizbraně vůči hybridním hrozbám či informačním kampaním, které dnes vnímáme jak na Slovensku, tak i v České republice a které jsou vykonávány prostřednictvím jistých státních aktérů.“

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil ředitel sekce rozvoje sil Ministerstva obrany generálmajor Ivo Střecha, náčelník Štábu strategického plánování Ozbrojených sil Slovenské republiky brigádní generál Peter Babiar, prorektor Univerzity obrany plukovník Luděk Jedlička, zástupci ministerstva obrany a Centra obranných a vojenskostrategických studií.

 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa