Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ministr Metnar: Chceme spojit schopnosti vysokých škol a firem k podpoře obrany a bezpečnosti ČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Ministr Metnar: Chceme spojit schopnosti vysokých škol a firem k podpoře obrany a bezpečnosti ČR

Počet shlédnutí: 721

​17.7.2020 • Za účasti ministra obrany Lubomíra Metnara se dnes na Univerzitě obrany v Brně uskutečnilo jednání představitelů resortu obrany s rektory veřejných vysokých škol a zástupci českého obranného průmyslu. Cílem bylo identifikovat možnosti spolupráce umožňující přispět k prohlubování bezpečnosti a obrany České republiky.

Za hlavní cíl jednání označil ministr obrany vznik dlouhodobé, stabilní a provázené platformy veřejných vysokých škol, výzkumných institucí, Univerzity obrany, bezpečnostního a obranného průmyslu a resortu obrany, které vytvoří synergetický efekt v oblasti vědy a výzkumu k podpoře obranyschopnosti země a kterou je ministerstvo obrany připraveno podpořit. V projevu ocenil přínos Univerzity obrany při plnění úkolů resortu obrany, označil ji za vlajkovou loď a podtrhnul roli, kterou bude jediná vojenská vysoká škola hrát v rámci připravované platformy.


Generál Jaromír Zůna: Je potřeba přinášet nové vize pro rozvoj ozbrojených sil

První zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jaromír Zůna zdůraznil nutnost posílit inovační potenciál ČR, dále rozvíjet bezpečnostní teorie a její komunity a zacílit vědecko-výzkumné spolupráce na potřeby rozvoje výstavby vojenských sil. „Je nezbytné svázat vědeckou teorii nejen s aktuálními cíli výstavby, ale také přinášet nové impulsy a vize pro budoucí rozvoj ozbrojených sil,“ uvedl a nastínil hlavní směry, mezi které patří rozvoj umělé inteligence, rozvoj autonomních systémů, robotizace, substituce lidského faktoru, nové technologie a materiály a podpora životního cyklu hlavních platforem.

Jiří Hynek: Stát musí jasně definovat své potřeby

Náměstek pro řízení sekce průmyslové spolupráce MO Tomáš Kopečný považoval za klíčové sladit schopnosti vysokých škol a výzkumných organizací ve prospěch zajištění obranyschopnosti, která umožní další rozvoj technologicko-průmyslové základny státu, podporu strategické autonomie, zajištění zaměstnanosti a stimulaci inovací mezi civilním a vojenským sektorem. K tomu navrhl, aby se Univerzita obrany stala koordinátorem aktivit, kterých se budou účastnit zástupci vysokých škol a firem, kteří se současně zapojí do práce vědeckých sekcí MO. Jiří Hynek, který zastupoval Hospodářskou komoru ČR i Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu ČR, zvýraznil přínosy obranného průmyslu a základní předpoklady spolupráce podniků a vědeckých institucí s resortem obrany. „Považuji za důležité jasně definované potřeby ze strany státu, dostatečný zdrojový rámec a reálné uplatnění vědeckých výsledků v praxi,“ uvedl.


Ministr Metnar zdůraznil, že v posledních dvou letech, po dlouhém období nízkých investic do obrany země, začala skutečná modernizace a rozvoj armády. „Změnila se bezpečnostní situace, investujeme nyní značné prostředky do nových zbraňových systémů a potřebujeme posílit spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a inovací k dalšímu zajištění bezpečnosti naší země.“

Vysoké školy iniciativu uvítaly

Zástupci jednotlivých vysokých škol uvítali toto úvodní jednání a většinově se shodli na potřebě spojení schopností svých organizací ve vědecko-výzkumné oblasti k podpoře obrany země. V bohaté diskusi, které se účastnili i ministr obrany, byla projednána řada otázek týkajících se možností zapojení jednotlivých institucí do společné platformy umožňující komplexní a účelové propojení základního a aplikovaného výzkumu, experimentální, vývojové a inovativní činnosti a schopností implementace výsledků do prohloubení bezpečnosti a obrany státu.

Závěr, který provedl hostitel, rektor-velitel Univerzity obrany, brigádní generál Bohuslav Přikryl, byl pozitivní. Veřejné vysoké školy deklarovaly jednoznačný zájem o komplexní zapojení do připravované společné platformy pro podporu obrany. A co dál: Univerzita obrany nyní ve spolupráci s ministerstvem obrany stanoví priority spolupráce, vysoké školy představí svoje schopnosti a nominují zástupce do odborných sekcí, což vytvoří předpoklad pro možnou institucionalizaci této platformy, která už dostala jasné úkoly a termíny. Rektoři vysokých škol přijali pozvání ministra obrany na další schůzku na přelomu září a října na Ministerstvu obrany v Praze, na které se již budou řešit konkrétní záměry zakládané spolupráce.

Ministr obrany poděkoval personálu VN Brno

Ministr obrany poté navštívil Vojenskou nemocnici Brno, aby poděkoval tamnímu personálu za práci během proběhlé epidemie. „Přijel jsem poděkovat lékařům a zdravotnickému personálu nemocnice za osobní nasazení v době nouzového stavu,“ vysvětlil ministr obrany Lubomír Metnar.


VN Brno byla záložní nemocnicí pro léčbu pacientů s COVID-19, ošetřovali zde primárně akutní COVID negativní pacienty a tím výrazně uvolnili kapacity zařízení, která byla takzvanými primárními nemocnicemi pro COVID pozitivní.

„V době nouzového stavu zde bylo provedeno přes 400 odběrů na PCR test. Díky vysoké profesionalitě a přísným opatřením nedošlo v době epidemie k nakažení personálu nemocnice a byl zachován akutní provoz, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu,“ sdělil ministr Metnar.

Armáda je připravena pomáhat i nadále

V pondělí vláda schválila nařízení, umožňující nasadit vojáky mimo nouzový stav na pomoc Ministerstvu zdravotnictví a krajským hygienickým stanicím v boji s COVID-19. „Půjde o maximálně 68 osob, nejdéle do 31. prosince 2020. Bude tedy pokračovat činnost armádních odběrových týmů, vojenských mediků a pomoc s řízením projektu chytré karantény,“ prozradil Metnar. Prvních pět týmů vyrazí podle jeho vyjádření už tuto neděli na Karvinsko.


Autor: Vladimír Šidla, foto: Viktor Sliva


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa