Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Poslední zkouška

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Poslední zkouška

Počet shlédnutí: 813

​16.7.2020 • Rovná stovka studentů pátého ročníku magisterského vojenského studia na brněnských fakultách předstupuje letos před zkušební komise, aby završila své studium na Univerzitě obrany. Zatímco 67 studentů Fakulty vojenského leadershipu absolvuje  zkoušku během tohoto a příštího týdne, poloviční počet studentů sesterské Fakulty vojenských technologií své diplomové práce a získané znalosti prezentuje pouze do čtvrtka 16. července.

„Ten výčet mohl být výrazně stručnější, systémy mají mnoho společných prvků," hodnotí odpověď rotmistra Pavla Gajdoše docent Zdeněk Flasar, předseda jedné ze zkušebních komisí. Rotmistrova odpověď se týká doplňující otázky k jeho diplomové práci, jež požadovala porovnání technických rozdílů mezi simulátorovými systémy MILES a TSS. Docent Flasar může správnost odpovědi posoudit díky tomu, že má s oběma systémy osobní zkušenost. Druhý z nich, Taktický soubojový simulátor si před nedávnem vyzkoušel na vlastní kůži během polního výcviku, kdy hrál roli protivníka studentům čtvrtého ročníku, kteří se pod dozorem laserových čidel přiblížili reálnému bojovému prostředí. 



Jako další obhajuje svou diplomovou práci rotmistr Vojtěch Jíra, kterého zaujala skutečnost, že 40 procent území našeho státu a ještě o tři procenta více plochy EU je pokryto zalesněnými plochami a svou diplomovou práci připravil na téma Příprava a vedení boje mechanizovanou rotou v zalesněných oblastech. Experimenty, které v rámci práce prováděl, doložil například terči, které byly při střelbě částečně zakryty, a simulovaly tak prostředí lesa. V případě, že uspěje i v druhé části zkoušky, má namířeno do Tábora k 3. mechanizované rotě, kde již absolvoval dvě odborné praxe. „Já jsem spokojen, dostal jsem se, kam jsem chtěl," říká rotmistr Jíra ve chvíli, kdy mu k nástupu na první profesní pozici zbývá jediný, ale nelehký krok.


Úspěšní absolventi se se svou alma mater rozloučí již tradičně na brněnském Náměstí Svobody. Stane se tak 30. července, kdy v 8.30 začne ceremoniál slavnostního vyřazení hlášením ministru obrany. Asi hodinu trvající akt, který je vrcholným okamžikem v začínající kariéře vojenského profesionála, zakončí absolventi sborovým zvoláním „Sloužíme vlasti" a již obvyklým vyhozením vojenských čepic do vzduchu.


Autor: Viktor Sliva


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa