Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studentská soutěž Aerobooster podruhé

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Studentská soutěž Aerobooster podruhé

Počet shlédnutí: 1020

​9.7.2020 • Soutěž Aerobooster už podruhé vyhlásilo Aero Vodochody tentokrát s cílem vytvořit autonomní UAV podle zadaných rozměrových parametrů s možností nesení přídavné hmotnosti 100 g. Finálním létáním dvou bezpilotních prostředků v autonomním režimu letu byla na letišti v Kyjově 30.6.2020 tato soutěž završena. 

Soutěže, která byla vyhlášena 3. března 2020 v sídle společnosti Odolena Voda u Prahy, se zúčastnili dva týmy studentů – jeden z Leteckého ústavu VUT (Brno) a druhý z různých kateder Fakulty vojenských technologií UO v Brně. Tým z UO pracoval ve složení Marek Maňák, Vojtěch Zůbek, Radek Vala, Jan Kalix a Jana Paroubková. Oba týmy v průběhu soutěže, zkomplikované opatřeními v důsledku koronaviru, navrhli koncepci letounu, ručně ho vyrobili, osadili pohonnou jednotkou s akumulátory, řídicím systémem a autopilotem, který byl založený na platformě Pixhawk. Poté bylo nutné naučit prostředek létat nejen v ručním režimu prostřednictvím dálkového ovládání, ale i v autonomním režimu podle předem zvolené trasy.


Hodnotícími parametry byla vlastní koncepce letounu, úspěšné zvládnutí autonomního režimu letu a v neposlední řadě i vytrvalost letu. Právě vytrvalost letu nakonec rozhodla o vítězi při závěrečném létání v prospěch týmu z UO s časem 1h 41min, zatímco letoun týmu z VUT zaletěl čas 28min. Oba stroje letěli kromě startu a přistání celou dobu v autonomním letu poblíž letiště.

Vyhlašovatel soutěže Aero Vodochody představuje významného tuzemského výrobce letecké vojenské i civilní techniky, s kterým katedra letecké techniky už řadu let spolupracuje. Soutěž má hlavní cíl zapojit studenty do řešení aktuálních projektů a hledání talentů pro budoucí uplatnění. Společnost Aero Vodochody vyjádřila spokojenost s průběhem soutěže i s dosaženými výsledky a přislíbila pokračování spolupráce se studenty v oblasti UAV.



   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa