Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Protiletadlové střelby za účasti studentů a příslušníků Fakulty vojenských technologií

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Protiletadlové střelby za účasti studentů a příslušníků Fakulty vojenských technologií

Počet shlédnutí: 560

3. 7. 2020 • Ve dnech 15. až 19. června se studenti čtvrtého a pátého ročníku oboru Automatizované systémy velení a řízení spolu se svými učiteli z odborné katedry Protivzdušné obrany zúčastnili bojových střeleb ve Vojenském újezdu Hradiště na protiletadlové střelnici Březina.

Studenti si mohli v rámci svých stáží u 25. protiletadlového raketového pluku ověřit svoje znalosti a načerpat nové zkušenosti přímo u útvaru v průběhu bojových střeleb.

Letošní střelby byly svým způsobem zcela výjimečné, jednalo se o poslední střelby kompletu S-10M2D před jeho vyřazením z výzbroje AČR. Studenti tak měli příležitost naposledy vidět tento systém velmi krátkého dosahu přímo v akci a při terčových situacích, které se běžně nestříleli (např. postřelování čtyř cílů jedním kompletem). Střílelo se však i protiletadlových systémů S-2M a RBS-70, který ve verzi RBS-70 NG nahradí právě zmiňované komplety S-10M2D. Celkově bylo vystříleno na 80 raket.

Z pohledu studenta však kromě vlastních střeleb byla důležitá a zajímavá i přípravná a vyhodnocovací činnost a zkrátka vše okolo, co ke střelbám patří. Na vlastní oči tak mohli vidět, co vše je třeba udělat, aby se mohlo na závěr zahlásit: „Cíl zničen“.


Autor: Vadim Starý


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa