Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pod dohledem čidel – studenti UO cvičí s pomocí nového simulátoru

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pod dohledem čidel – studenti UO cvičí s pomocí nového simulátoru

Počet shlédnutí: 1526

11. 6. 2020 • K Červenému domku ve výcvikovém prostoru Březina přijíždějí tři bojová vozidla, ze kterých vyskakuje četa studentů čtvrtého ročníku. Běžný obrázek z průběhu polního výcviku. Tentokrát je však něco trochu jinak. Na vestách a přilbách se studentům blýskají čidla, jejich osobní zbraně jsou na hlavních doplněny malou krabičkou, vysílající laserový paprsek. Právě končí vůbec první bojová akce v rámci výcviku studentů Univerzity obrany, jejíž průběh byl monitorován Taktickým soubojovým simulátorem.

Studenti se poklusem přemisťují do učebny v přilehlém objektu, aby pod vedením majorů Pavla Zahradníčka a Ivo Dumišince rozebrali průběh akce. Projektor na zeď přenáší mapu a na ní zobrazené modré a červené objekty, představující vojáky obou stran konfliktu. Studenti tak s hodinovým odstupem mohou zpětně sledovat, co se na bojišti dělo a jak plnili stanovený úkol. „Jsme schopni identifikovat, kdo na koho střílí, jakou zbraní, stupeň případného poškození zdraví vojáka," popisuje základní funkce simulátoru kapitán Zdeněk Palacký, vedoucí starší důstojník OSTT Vyškov ve funkci náčelníka výcviku, který zajištoval provoz simulátoru.

„Taktický soubojový simulátor má zefektivnit výcvik, nabízí řadu sofistikovaných funkcí, pro nás je nejdůležitější vizualizace v prostoru a čase, máme tak možnost s minimální, dvousekundovou prodlevou vidět celou rozehru," popisuje přínos simulátoru major Pavel Zahradníček. Spolu s majorem Ivo Dumišincem teď se studenty provádějí první rozbor akce za pomoci nového zařízení a porovnávají své poznatky s pohledem přímých účastníků rozehry.

Jeden z protivníků, kteří během akce čelili útoku studentů, vedoucí zájmové skupiny Commandos Zdeněk Flasar, ocenil přínos nového zařízení především při hodnocení soubojů: „Simulátor řeší situace, kdy vojáci střílející jen cvičným střelivem se domnívají, že mohli zasáhnout protivníka, nebo taky ne, případně když dojde k současnému výstřelu a dohadujeme se na gentlemanském principu, kdo střelil první."

Po krátkém zhodnocení akce dostávají studenti nový úkol. Nasedají zpět do bojových vozidel a odjíždějí do výchozí pozice. Výcvik pokračuje.


Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa