Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nový kurz - Základy fytoterapie na katedře toxikologie a vojenské farmacie

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

Nový kurz - Základy fytoterapie na katedře toxikologie a vojenské farmacie

Počet shlédnutí: 1157

10. 6. 2020 • V období 1. – 4. června proběhl na katedře toxikologie a vojenské farmacie pilotní kurz Základy fytoterapie. Ten je určen pro instruktory přežití v tísni, jimž by měl pomoci s identifikací léčivých rostlin, jejich zpracováním a zejména s racionalizací jejich využití u průzkumných skupin v případě nemožnosti využít standardní lékařské péče. Kurz je zaměřen na časté zdravotní obtíže těchto specializovaných jednotek, jimiž jsou gastrointestinální obtíže, kašel, bolest a horečka, léčba kožních poranění, problémů dutiny ústní či využití rostlin mírně stimulujících či uklidňujících.

V rámci přednášek zaměřených na nouzové stravování byli studenti seznámeni se zdroji nestandardních rostlinných živin a také s méně standardními zdroji antioxidantů, minerálů a vitamínů v přírodě. Součástí kurzu byla i přednáška o nebezpečnosti/jedovatosti vybraných rostlin s cílem eliminovat rizika související s jejich konzumací.

Kurz sestává ze tří dnů přednášek a jednoho dne praktické výuky, jejíž část pak probíhá v Zahradě léčivých rostlin Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové.


Autor: za přednášející Jana Žďárová Karasová

Ilustrační foto, zdroj https://www.zzoja.cz/katalog/lecive-rostliny--bylinky


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa