Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studentské hodnocení probíhá za mimořádných podmínek

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studentské hodnocení probíhá za mimořádných podmínek

Počet shlédnutí: 65

6. 5. 2020 • Prázdné učebny a výuka přes internet. Taková je situace po velkou část letošního letního semestru na Univerzitě obrany, podobně jako na dalších vysokých školách v České republice. Mimořádná situace se nepochybně promítne i do výsledků studentského hodnocení kvality vzdělávací činnosti za současné období, nyní mají studenti až do konce května možnost vyjádřit se k předchozímu, tedy zimnímu semestru, kdy výuka ještě probíhala za standardních podmínek.

Provádění zmíněného studentského hodnocení vychází z Metodických materiálů Národního Akreditačního úřadu pro vysoké školství, jedná se tedy v kontextu platné legislativy o povinnost každé vysoké školy, ovšem mělo by být samo o sobě nedílnou součástí každého systému vzdělávání. Specifika současného období z hlediska studentského hodnocení shrnuje prorektor Univerzity obrany pro vzdělávání a záležitosti studentů doc. RNDr. Marek Sedlačík, Ph.D.

Jak hodnocení ovlivní současná karanténa a omezení studia?

V současné době je spuštěna anketa za období zimního semestru akademického roku 2019/2020. Evidujeme výrazný pokles zájmu o vyplnění ankety, což je zřejmě dáno situací, kdy studenti méně sledují dění na intranetu školy a spíše se soustředí na plnění studijních povinností distanční formou. Anketa za letní semestr, který byl zasažen bezpečnostními opatřeními proti šíření onemocnění Covid-19, bude spuštěna až po začátku nového akademického roku. V zájmu zachování kontinuity výsledků ankety jsme nezvažovali změnu otázek, ze kterých je anketa složena, je tedy možné, že odpovědi na některé otázky, např. na vybavenost učeben, nebudou zcela relevantní. Co se týká přímé pedagogické činnosti vyučujících, očekáváme, že anketa přinese zajímavé poznatky o tom, jak jsme se jako škola vypořádali se vzniklou situací.


Projeví se podle Vás během současné korespondenční formy studia jiné dovednosti pedagogů, než za normálního stavu?

Distanční forma výuky je náročná jak pro studenty tak i pro vyučující. Je nutné využívat technické prostředky a nástroje, které se zpravidla běžně ve výuce nepoužívají, studenti musí věnovat mnohem více času samostudiu a při nepochopení látky kontaktovat vyučujícího. Značná část dotazů od studentů přichází prostřednictvím e-mailu, kdy některé věci je pro vyučujícího na dálku mnohem těžší vysvětlit, než v případě, že může nakreslit schéma na tabuli a na místě okamžitě reagovat na dotazy studenta. Distanční forma výuky také pro vyučující přináší mnohem vyšší časovou zátěž, protože musí např. připravit jiné studijní materiály, než ty, které měli v úmyslu použít při prezenční výuce, či opravují studentům zadané úkoly, které by se za běžného stavu řešily na cvičeních, seminářích či konzultacích. Vyučující tak musí prokázat nejen technické dovednosti, ale i schopnost komunikovat, učit a motivovat studenty „na dálku" bez přímého kontaktu.

Jakou formou budou výsledky hodnocení pedagogům předávány a dostanou k tomu nějaká „doporučení", jak případných zlepšení dosáhnout?

Každý vyučující má v příslušné aplikaci (naprogramované přímo pro potřeby Univerzity obrany v Brně naším Odborem komunikačních a informačních systémů) možnost prohlédnout si souhrnné výsledky za předměty, ve kterých učí, a také hodnocení své osoby. Garant studijního předmětu, garant studijního programu a vybraní vedoucí zaměstnanci pak mají v aplikaci vyšší oprávnění a mohou se dívat na souhrnné výsledky přímo nebo prostřednictvím manažerských výstupů. Garant studijního předmětu a garant studijního programu následně s výsledky ankety pracují a prostřednictvím metodických zaměstnání s vyučujícími i studenty diskutují výsledky ankety a následně navrhnou děkanovi fakulty opatření ke zlepšení výuky a případných korekcí zjištěného stavu. Garant studijního programu také zpracovává vyhodnocení celého studijního programu, které je přímo v aplikaci dostupné jak studentům, tak vyučujícím. Studentské hodnocení kvality je jen dílčím prvkem v systému zajišťování a vnitřního hodnocení kvality všech činností spojených se vzděláváním na UO. Klíčovou úlohu zde sehrává samosprávný akademický orgán Rada pro vnitřní hodnocení.

 

Autor: Viktor Sliva


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa