Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vybírala adepty do nejtvrdšího bojového kurzu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vybírala adepty do nejtvrdšího bojového kurzu

Počet shlédnutí: 1476

21. 4. 2020 • Ještě před začátkem koronavirové karantény proběhla na Univerzitě obrany pod řízením Katedry leadershipu a ve spolupráci se školním plukem a Centrem tělesné přípravy a sportu ve dvou fázích příprava studentů 4. ročníku oboru Vševojskový velitel na výběrové řízení do kurzu KOMANDO.

Kurz Komando svou tradicí navazuje na Úderný kurz organizovaný za 2. světové války kapitánem Josefem Otiskem pro příslušníky Československé smíšené brigády ve Velké Británii, který vycházel z výcviku Commandos. Ve Skotsku jím tehdy prošlo 252 vybraných československých dobrovolníků včetně rotmistrů Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka. V současnosti se jedná o jediný elitní bojový kurz zaměřený na velitele malých jednotek, u nichž je požadován rozvoj individuálních velitelských znalostí, dovedností a schopností. Výcvik probíhá v taktických situacích a činnostech, jež se blíží reálným bojovým podmínkám se zvýšenou psychickou a fyzickou zátěží. To znamená, že cvičící voják musí dokázat pod tlakem boje a vypětí nejen uřídit sám sebe, ale i ostatní, kterým v boji velí.

První fáze výběru adeptů na účast v kurzu z řad studentů UO proběhla v polovině února v posádce Brno a okolí. Zaměřena byla na vstupní prověření odborných znalostí a dovedností vševojskové a odborné přípravy a jejich následné prohlubování kombinací teoretické výuky a praktického výcviku. Specialitou výcviku byla střelecká příprava - manipulace se zbraní včetně odstraňování závad a zdravotní a spojovací příprava. Třešničkou na dortu pak bylo překonávání překážkové dráhy se zbraní i v noci a zejména noční přesuny spojené s orientací v náročném terénu v CHKO Moravský kras.

Druhá fáze se uskutečnila v první polovině března ve vojenském výcvikovém prostoru Březina. Tato část byla zaměřena na praktické dovednosti v oblasti taktické, střelecké, topografické a tělesné přípravy. Střelecká příprava se soustředila na praktickou realizaci speciálních střeleckých úloh ve ztížených podmínkách ve dne i v noci. Velmi podrobně v oblasti taktické přípravy byla ve spolupráci s instruktory kurzu KOMANDO procvičena problematika velitelského průzkumu, kontaktů s nepřítelem, léčky a přepadu. Závěrečnou perličkou byla finální 30hodinová kontrola sladěnosti, během níž proběhlo nepřetržité plnění bojového úkolu v náročném terénu. Po závěrečné kontrole sladěnosti provedli příslušníci Katedry leadershipu psychodiagnostické vyšetření, po kterém bylo vybráno osm studentů, kteří se na podzim zúčastní výběrového řízení na kurz KOMANDO.

Studenti, kteří uspějí ve výběrovém řízení a potom i v samotném následném kurzu, půjdou ve stopách rotmistra Filipa Vilímka, jenž nejtěžší a nejtvrdší bojový kurz Armády ČR loni na jaře úspěšně absolvoval jako vůbec první student Univerzity obrany ještě během studia.


Autor: Miroslav Polach

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa