Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Docendo discimus v poli

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Docendo discimus v poli

Počet shlédnutí: 1190

​16.3.2020 • Družstvo studentů v klínové sestavě opouští úkryt lesa a začíná se přesouvat nechráněným prostorem. Vojákům pod nohama čvachtá voda, která zde stojí v malých kalužích mezi travnatými ostrůvky. Náhle je skupina napadena nepřítelem a po zjištění jeho síly zahajují členové družstva adekvátní reakci. Druhákům velí o rok studijně starší četařka Dominika Činčalová, a zcela tak naplňuje motto své vojenské školy – učíce jiné učíme sebe.

„Člověk už má zodpovědnost nejen za sebe, ale přebírá ji i za ty ostatní a musí se soustředit na mnohem větší spektrum okolností a věcí, je to prostě náročnější," popisuje četařka Činčalová zkušenost z role velitelky družstva. Tuto novou zkušenost postupně nabývají i další studenti třetího ročníku FVL, kteří v předchozích dvou letech cvičili dovednosti nejprve na stupni jednotlivce a pak družstva a čety.

Kromě velitelských postů se třeťáci během právě probíhající zimní fáze výcviku v poli střídají i v dalších činnostech – provádějí strážní službu, logistické zabezpečení a další úkoly reálného života na základně – včetně služby ve štábu. „Je to dobré v tom, že si uděláte obrázek z jiného úhlu pohledu a můžete si zkusit, jak těžké nebo lehké je zkoordinovat všechno možné dohromady," popsala svou aktuální pozici četařka Klára Mackurová. Smysl a cíl takého způsobu přípravy hodnotí řídící výcviku major Pavel Zahradníček: „Po skončení výcviku v poli student třetího ročníku komplexně projde jak velením, tak štábem a seznámí se se základními zabezpečovacími funkcemi."

Více než čtyři stovky studentů obou brněnských fakult UO mají svou základnu v tzv. srubovém táboře. Od zahájení stávajícího systému přípravy v poli se role tohoto zařízení výrazně změnila – nyní je zcela soběstačnou základnou pro reálný výcvik studentů. Je tu veškerá infrastruktura, modifikovaná požadavkům, jedno kontrolně propouštěcí místo, funguje systém ochrany základny, kapacita na ubytování je navýšena o stany vybavené topidly i dalším zázemím, na jejichž výstavbě se podíleli studenti, aby získali patřičné dovednosti.

Ze základy vyrážejí studenti plnit jednotlivé součásti výcviku, jako je třeba maskování techniky. Vozidla Pandur a Iveco postupně splývají s terénem pod vrstvou trávy, větví a maskovacích sítí. „Dělají to poprvé, takže to není dokonalé, chyby by se našly, ale baví je to a jsou chytří, takže na to postupně dojdou a zdokonalí se," hodnotí práci studentů řídící výcviku major Zahradníček.


Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa