Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Katedry letectva znovu na Liptově

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Studenti Katedry letectva znovu na Liptově

Počet shlédnutí: 592

28. 2. 2020 • V průběhu února si Univerzita obrany a Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovském Mikuláši v rámci spolupráce navzájem vyměnila studenty druhého ročníku, kteří se na partnerských zahraničních školách zapojili do výcviku v poli. Další formou spolupráce jsou kurzy řídících letového provozu v Liptovském Mikuláši, kterých se účastní i brněnští studenti.

Akadémia ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika disponuje moderně vybaveným simulačním centrem pro výcvik řízení letového provozu. Kurzu Basic ATC Procedures se v něm ve dvou termínech zúčastnili rotmistři Jan Hruška a Ladislav Vít z Katedry letectva FVT. První část kurzu proběhla loni v září, druhá pak letos 26. – 31. ledna. V praxi si tak brněnští studenti mohli ověřit poznatky nabyté v akademického prostředí a použít je při řízení simulovaného letového provozu. „Obtížnost kurzů se stupňovala. Zatímco loňský kurz měl charakter instruktáže, kdy s námi probírali, co se říká, jak se to říká, letos bylo to náročnější - víc provozu ve vzdušném prostoru, víc letadel, víc komunikace, kladli na nás vyšší nároky. Tentokrát to bylo na nás, ze strany instruktorů bylo ticho, jeli jsme si to svoje a teprve až následně proběhlo vyhodnocení,“ popisuje charakter kurzů rotmistr Hruška.

Na rozdíl od dosavadní zkušenosti byli protějšky studentů v komunikaci pseudopiloti, tedy certifikovaní členové pozemního personálu, kteří neseděli v letadle, ale za počítačem. „Šlo především o frazeologii, komunikaci s pilotem, našim úkolem bylo například vést letouny po nějaké trajektorii podle letového plánu,“ říká student pátého ročníku Jan Hruška. Pro něj měla účast v kurzu ještě jeden přínos – sbíral během ní materiál pro svou diplomovou práci, která se zabývá právě simulačními prostředky pro výuku řízení letového provozu a mimo jiné by mohla sloužit jako analýza pro budoucí rozvoj simulačního centra brněnské Katedry letectva.

A ve volném čase samozřejmě stranou nemohla zůstat ani příroda okolních slovenských hor. Jen loňské podzimní pěší túry vystřídala letos v lednu vyjížďka na lyžích.

 

Autor: Viktor Sliva

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa