Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Winter Survival 2020: Na skalách si vedli nejlépe vojáci z Rakouska

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Winter Survival 2020: Na skalách si vedli nejlépe vojáci z Rakouska

Počet shlédnutí: 902

​30.1.2020 • Závod vojenských hlídek Winter Survival každoročně testuje schopnost vojáků odolat drsným zimním podmínkám Jeseníků ve sněhu a mrazivé zimě a k tomu musí zvládnout řadu náročných disciplín z oblasti speciální tělesné přípravy a vojenského výcviku. Známý armádní sportovní podnik organizuje Univerzita obrany v Brně. 

Winter Survival je synonymem extrému, vytrvalosti, bojových aktivit v horách, ale také přátelství a touhy společně dojít do cíle. Armádní závod napříč Jeseníky dokáže každý rok závodníky překvapit. Nikdy není stejný.

Tři stěžejní dny na armádním mistrovství Winter Survival 2020 mají vojáci za sebou. Fyzicky a psychicky nejnáročnější disciplínou závěrečné části třídenní etapy této prestižní armádní soutěže byl „výstup a sestup skalní stěnou". Úkolem hlídek bylo nejprve vylézt za pomoci fixních lan na vrchol skalního útvaru Rolandův kámen, přičemž každý voják zdolával skálu po jiné zajištěné cestě s rozličnou obtížností. Po dosažení vrcholu provedl každý člen družstva slanění na jednom ze tří připravených lan. Skála byla namrzlá a vojákům v lyžácích to pořádně klouzalo. Časový limit na tento úkol byl 15 minut a nejlépe si vedli závodníci z Rakouska. 

Středeční trasa přesunu měřila stejně jako předcházející den zhruba 25 kilometrů, ale to pouze v ideálním případě, pokud týmy nebloudily a neurazily další kilometry navíc. „Chtěli jsme si ulehčit cestu a trochu jsme odbočili. Bylo to nakonec o několik kilometrů více," přiznal pilot nadporučík Miroslav Hovorka z týmu Vzdušných sil AČR.

Letectvo letos vyslalo na Winter Survival dvě družstva. Vedle smíšeného týmu 22. základny vrtulníkového letectva Sedlec a 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely to je družstvo z 21. základny taktického letectva Čáslav, které se tohoto závodu účastní vůbec poprvé. „Přesvědčil jsem kolegy a dali jsme dohromady tým. My žádné ambice na umístění nemáme, chceme hlavně dojet do cíle," uvedl tělocvikář čáslavské základny rotmistr Karel Rozsypal, který se několikrát účastnil survivalu v družstvu Vojenské policie. 

Zatímco v úterý znepříjemňoval postup soutěžních týmů mrazivý vítr a hustá vánice, ve středu dopoledne panovalo v Jeseníkách slunečné počasí a téměř bezvětří. Kromě lezení ve skalách nad Karlovou Studánkou absolvovali závodníci na trase ještě časovku v údolí Bílé Opavy a disciplínu „1. pomoc v poli". Zdravotní disciplína pod Ovčárnou pod Pradědem se nakonec ukázala fyzicky nejtěžší. Jednak se v poledne radikálně změnilo počasí – přišla mlha a silný vítr – a jednak po ošetření „zraněného" vojáka ho musel každý tříčlenný tým vynést po prudkém svahu v hlubokém sněhu na parkoviště Ovčárny.    

 

Podle průběžných výsledků armádní soutěže Winter Survival 2020 favority soutěže zůstávají družstva Agentury logistiky Stará Boleslav, 26. praporu horských myslivců z Rakouska a 73. tankového praporu Přáslavice. Ze závodu odstoupil tým Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov z důvodu zranění člena týmu. Závod končí ve čtvrtek štafetovým během na lyžích.

 


Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2020, foto: The Dung Nguyen a Renáta Foltysová




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa