Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vyšle tým na Winter Survival

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vyšle tým na Winter Survival

Počet shlédnutí: 679

23.1.2020 • Již tuto neděli začíná v Jeseníkách 26. ročník mezinárodního zimního přírodního víceboje Armády České republiky WINTER SURVIVAL 2020. Také letos se na náročnou trať závodu vydá tříčlenné družstvo Univerzity obrany v Brně. 

Jedinou domácí vojenskou vysokou školu budou ve vytrvalostním závodě reprezentovat rotný Michal Prokop a desátníci David Pech a Radek Ondrůšek. Jak dokládá přiložený snímek, všichni tři studenti jsou členy zájmového sdružení COMMANDOS, při jehož akcích získali potřebné dovednosti a fyzickou kondici. Potvrdili to i během loňského závodu vojenské všestrannosti vojáků AČR, v němž se svými družstvy obsadili 1. a 5. místo.

„Rozhodl jsem se závodu zúčastnit proto, že mezi mé záliby vedle sportu patří i horolezectví a hory v každém ročním období. A hlavně je to velká výzva, vždyť úspěchem je tento extrémní zimní závod už jen dokončit," vysvětluje důvod své účasti desátník David Pech. Spolu se svými kolegy z týmu podstoupil v rámci přípravy na tuto akci speciální výcvik z vojenského lezení pod vedením pedagogů z CTVS.

Takto zaměřená příprava se nepochybně vyplatí. „Během třídenní vytrvalostní etapy budou vojáci absolvovat více lezeckých disciplín a fyzicky a psychicky náročných úkolů ve skalách včetně vyprošťování uvízlého člena týmu ze skalní průrvy," nastiňuje náplň jedné z částí závodu jeho tiskový mluvčí Pavel Pazdera. Do programu se po několika letech vrací disciplína vyhledávání vojáka zapadlého v lavinovém poli pomocí lavinového vyhledávače. Vynalézavost a zručnost vojáků prověří úkol spočívající v přemístění 200 kilogramového kamenného kvádru v terénu na vzdálenost 10 metrů. Celkově čeká vojáky v terénu více než 80 kilometrů přesunů na lyžích, sněžnicích a pěšky.

Závod je výběrový a představuje vyvrcholení výcviku u vojenských útvarů, během let získal ohromné renomé. Zásluhu na tom mají především učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu UO, kteří neustále zapracovávají do programu nové poznatky z vojenského výcviku a ze speciální tělesné přípravy. Slavnostní vyhlášení výsledků armádního mistrovství proběhne ve čtvrtek 30. ledna u Horských lázní v Karlově Studánce.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa