Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Katedra palebné podpory oslavila svátek svaté Barbory

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Katedra palebné podpory oslavila svátek svaté Barbory

Počet shlédnutí: 654

23. 12. 2019 • Ve středu 4. prosince 2019 uspořádala Katedra palebné podpory, společně s členy brněnského Klubu České a Slovenské obce dělostřelecké tradiční oslavu svátku svaté Barbory. Tato oslava je pořádána každý rok a jejím hlavním cílem je společně oslavit svátek svaté Barbory, patronky všech dělostřelců, horníků a jiných „ohněstrůjců".

V letošním roce se této události účastnila řada významných hostů, příslušníků dělostřelectva i jiných druhů vojsk, kteří přijali pozvání a zúčastnili se této důstojné oslavy.

Stejně jako v předchozích letech bylo hlavním bodem programu pasování nových příslušníků dělostřelectva (studentů 4. ročníku, modulů Velitel dělostřeleckých jednotek a Zbraně a munice). Aby však mohli být noví příslušníci dělostřelectva pasováni a jejich postavení se mohlo změnit z „holobrádka" na „příslušníka" cechu kanonýrského, museli prokázat své umění s dělem. Činnost s dělem a zachycení „koule kamenné, hrubě tesané, osmiliberní" studenti bez problémů zvládli, a prokázali tak své základní schopnosti, které jim otevřely bránu do cechu kanonýrského.

Mimo standardního pasování byla letošní oslava svátku svaté Barbory mimořádná v tom, že dlouholetý příslušník katedry palebné podpory, prof. Ing. Ladislav Potužák, CSc. byl oceněn pamětní medailí České a Slovenské obce dělostřelecké.

Po ukončení oficiální části a pasování nových příslušníků již následoval volný program, během kterého měli všichni účastníci oslavy možnost důstojně oslavit svátek svaté Barbory.

 

Autor: Jan Ivan, foto: Teodor Baláž


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa