Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nadšený potlesk pro budoucí vojenské profesionály

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Školního pluku

Nadšený potlesk pro budoucí vojenské profesionály

Počet shlédnutí: 687

​20.12.2019 • Vybraní studenti čtvrtého ročníku Fakulty vojenského leadershipu prováděli dne 2. října ukázku výcviku z taktické přípravy. Tato ukázka se stala součástí návštěvy Univerzity obrany Výborem pro obranu v čele s paní předsedkyní Janou Černochovou. Členové tohoto specializovaného orgánu Poslanecké sněmovny poctili univerzitní půdu svojí návštěvou a měli jedinečnou možnost shlédnout demonstraci velitelských schopností a dovedností našich studentů při řešení taktických situací na úrovni družstvo a četa. 

Po zaujetí míst na tribuně v kasárnách Šumavská si auditorium nasadilo nezbytné chrániče sluchu, neboť střelba ze dvou tuctů útočných pušek představuje určitou zvukovou zátěž. Studenti na povel opustili své výchozí stanoviště a jako oslabená pěší četa se takticky přesouvali v sestavě dvou družstev do otevřeného terénu simulovaného podmínkami nástupiště. Poklidný přesun byl během několika desítek sekund narušen útokem slabého protivníka na první družstvo z dvanácté hodiny. V tuto chvíli se daná ukázka nemohla obejít bez komentáře, kterého jsem měla čest se zhostit, neboť řešení taktické situace pro nezainteresovaného diváka není na první pohled zcela zjevné a přehledné.

Během přesunu prvního družstva byl jeden jeho člen raněn a vyčleněný specialista CLS (Combat Lifesaver) mu poskytl rozšířenou první pomoc. Aby však situace nebyla zdaleka tak jednoduchá, na druhé družstvo byl veden rovněž útok, pro tentokrát však ze třetí hodiny. Během řešení útoku druhým družstvem byla na první družstvo vedena zesílená střelba představující útok silného nepřítele. Velitel prvního družstva velel k odhozu dýmových granátů za účelem vytvoření dýmové clony k odpoutání se od protivníka. Specialista CLS v krytu a skrytu zabezpečil u raněného vojáka základní životní funkce, druhé družstvo překročilo padlého protivníka a první družstvo se odpoutalo pomocí opony vlevo do bezpečného prostoru. 

Po utichnutí střelby a posledních slovech komentátorky byl hřmot výstřelů vystřídán hlasitým potleskem členů výboru. Nadšené auditorium sestoupilo z tribuny před nastoupené studenty, kde paní předsedkyně přednesla upřímné poděkování studentům – kvalitním budoucím důstojníkům za vzorně provedenou ukázku.

 

 Autor: studentka 4. ročníku rotná Natálie Hanáková






  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa