Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz generálního štábu na Univerzitě obrany nese jméno generála Kutlvašra

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Kurz generálního štábu na Univerzitě obrany nese jméno generála Kutlvašra

Počet shlédnutí: 491

6.21.2019 • V prostorách Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií – válečné školy se v pátek 6. prosince dopoledne uskutečnilo shromáždění u příležitosti udělení čestného názvu 37. Kurzu generálního štábu. Osvědčení o pojmenování předal veliteli kurzu plukovníkovi Pavlu Jelínkovi 1. zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jaromír Zůna.

Účastníky shromáždění přivítal na půdě Univerzity obrany její rektor-velitel, který vyzvedl zásadní skutečnosti charakterizující osobnost generála Kutlvašra: „Snoubení praktických schopností velet vojskům s vysokou mírou znalostí tehdejší vojenské vědy a ochota převzít maximální zodpovědnost v obtížných situacích jeho života," uvedl generál Přikryl. Jednu z těchto obtížných situací připomněl velitel kurzu plukovník Jelínek, když zdůvodňoval výběr generála Kutlvašra pro pojmenování kurzu: „8. května jako velitel povstaleckých jednotek spolu s představiteli České národní rady dojednal podmínky kapitulace německých jednotek v Praze výměnou za jejich volný průjezd do zajetí silami západních spojenců. Za toto rozhodnutí a jednání jej pak čekala perzekuce ze strany komunistického režimu."

Výběr osobnosti pro pojmenování kurzu ocenil po předání osvědčení i 1. zástupce náčelníka Generálního štábu generálporučík Jaromír Zůna: „Jde o vzácného člověka, který měl vynikající průběh kariéry, byl vlastenec, měl vizi a byl přesvědčen, že to, co dělá, je správné a to bez ohledu na bezpečnostní nebo politické okolnosti."


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa