Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Z přednášky pro přihlášku na Univerzitu obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Z přednášky pro přihlášku na Univerzitu obrany

Počet shlédnutí: 456

​9.12.2019 • Postup popsaný v titulku tohoto článku zvolili mnozí návštěvníci dne otevřených dveří, který pro zájemce o studium uspořádala jediná vojenská vysoká škola u nás ve čtvrtek dopoledne. Středoškoláci, kteří návštěvu dne otevřených dveří na Univerzitě obrany využili zároveň k podání přihlášky ke studiu pro příští akademický rok, se zároveň setkali s pracovníky rekrutačních středisek, a učinili tak první krok ve své potenciální kariéře profesionálního vojáka.

Zájemce, kteří na chodbě jedné z budov Kasáren Šumavská čekali na to, až se pro ně uvolní počítač pro podání elektronické přihlášky, přesně o půl jedenácté přilákala k oknům střelba, ozývající se zvenčí. Na nástupní ploše kasáren totiž právě začala dynamická ukázka obrany velitelského stanoviště protivzdušné obrany, které zde improvizovaně zřídil 25. protiletecký raketový pluk ze Strakonic. Ve vozidle Pandur přijíždí přivolaná jednotka rychlého nasazení, tvořená studenty 4. ročníku Univerzity obrany, která protivníka rychle vytlačuje. Kromě zmíněných diváků u oken sledují ukázku přímo u nástupní plochy desítky dalších návštěvníků dne otevřených dveří.

Mezi návštěvníky je i Matouš Jirout z brněnského gymnázia v Brně-Bystrci. „Mám v plánu vstoupit do armády a chtěl jsem vědět víc o studiu na Univerzitě obrany. Velká část mé rodiny v armádě byla a je a já v tom chci pokračovat," uvádí mladý muž, který se rozhoduje pro některou ze specializací v rámci Fakulty vojenského leadershipu.

Další, spíše však technicky zaměření zájemci o studium využili možnost prohlédnout si moderní laboratoře, například tu, která slouží k testování střelných zbraní a munice. Připravují se v ní studenti Fakulty vojenských technologií, která v příštím akademickém roce nově otevírá tři studijní programy: Vojenské technologie strojní, Vojenské technologie elektrotechnické a Kybernetická bezpečnost. V rámci prvního ze zmíněných programů je největší zájem o specializace Vojenský pilot, Řídící letového provozu či Zbraně a munice, ve druhém pak Letecké radionavigační systémy a IT.

Nejbližší další den otevřených dveří na jediné vojenské vysoké školy v ČR se uskuteční ve čtvrtek 16. ledna 2020. Hradecká fakulta vojenského zdravotnictví se pro středoškoláky a jejich známé či rodiče otevře 11. ledna. O dva týdny později, konkrétně 21. až 23. ledna se Univerzita obrany jako celek představí na Evropském veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání Gaudeamus v Praze.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa