Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
FVZ připravovala důstojníky zdravotnické služby ze Slovenska

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského zdravotnictví

FVZ připravovala důstojníky zdravotnické služby ze Slovenska

Počet shlédnutí: 1048

​3.12.2019 • Ve dnech 25. až 29. listopadu se ve spolupráci Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany s Akadémiou ozbrojených síl Milana Rastislava Štefánika Slovenskej republiky a pod patronací Úradu hlavného lekára OS SR uskutečnil první mezinárodní odborný kurz MedOps – důstojník zdravotnické služby. Cílem premiérového konání kurzu, který pořádá FVZ, bylo pomoci rozvinout kapacity a schopnosti důstojníků zdravotnické služby OS SR, odpovědných za plánování možností nasazení sil a prostředků zdravotnického zabezpečení. Tento kurz byl realizován díky programu ERASMUS+.

Iniciačního kurzu se účastnili vedoucí funkcionáři Úradu hlavného lekára OS SR – plukovník MUDr. Jozef Ragan, plukovník MVDr. Jozef Németh, plukovník Ing. Slavko Bučko, dále příslušníci tohoto úřadu a také příslušníci pozemních a vzdušných sil OS SR, kteří se podílejí na tomto plánovacím a rozhodovacím procesu. Hlavním úkolem kurzu bylo seznámení s principy plánování zdravotnického zabezpečení nasazených vojsk, včetně problematiky zdravotnických odsunů, plánování rozvinutí jednotlivých etap odsunového systému, principy činnosti při mimořádných událostech a další specifické činnosti. Kurz vyvrcholil praktickým nácvikem dovedností prostřednictvím wargamingu na mapových podkladech.

Kurz se setkal s velmi pozitivním přijetím jak od ředitele – hlavního lékaře OS SR plukovníka MUDr. Vladimíra Lengvarského, tak i od účastníků kurzu. Snaha lektorů z FVZ UO – majora PhDr. Jaroslava Žďáry a kapitána Ing. Mgr. Tomáše Vaška tak byla oceněna pamětní mincí ředitele – hlavního lékaře. Pro svůj úspěch a přínos již bylo naplánováno jeho opakování ve dvou termínech v průběhu následujícího roku. Pevně věříme, že se nastavený standart a míru spolupráce podaří ještě více rozvinout.


Autor: Jaroslav Žďára



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa