Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany připravuje další ročník závodu Winter Survival

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany připravuje další ročník závodu Winter Survival

Počet shlédnutí: 865

​21.11.2019 • Již dvacátý šestý ročník armádního zimního víceboje tříčlenných družstev, který se na konci ledna příštího roku uskuteční v Jeseníkách, pořádají Generální štáb AČR a Univerzita obrany v Brně. V soutěži s mezinárodní účastí vojáky čeká řada náročných úkolů a nelehkých disciplín, které v současné době připravuje v nejvyšších moravskoslezských horách tým Centra tělesné výchovy a sportu UO. 

K velké různorodosti disciplín a tedy i náročnosti na všestrannost vojáků se na Winter Survivalu přidávají drsné podmínky Hrubého Jeseníku i velmi proměnlivé počasí. Ačkoliv vojáci-závodníci dopředu vědí, do čeho jdou a co mohou čekat, teprve až samotná akce dokonale prověří jejich schopnosti, fyzickou zdatnost a psychickou odolnost a také jejich smysl pro týmovou spolupráci. Během závodu musejí překonávat únavu, vyčerpání i strach. Hodně při tom záleží také na štěstí. Malá chyba nebo náhoda může dokonce družstvo vyřadit ze soutěže.  

Armádní soutěž ověřuje dovednosti, které voják potřebuje v zimních podmínkách, a klade před něj všemožné nástrahy a nečekané situace, s nimiž se může při plnění skutečných úkolů setkat. Důmyslné disciplíny nutí závodníky k přemýšlení, vlastní volbě způsobu provedení úkolu a kreativitě. „Bylo to těžké, ale motivace byla veliká. Jsme rádi, že jsme letos vyhráli my. Od začátku jsme se velmi snažili a také jsme měli štěstí," zhodnotil výsledek vítězného týmu 7. mechanizované brigády na Winter Survivalu 2019 jeho vedoucí kapitán Viktor Novotný. 

Za dva měsíce během čtyř dnů v rámci mnohakilometrových přesunů budou tříčlenná družstva zdolávat skalní stěny, překonávat říční rokle, absolvují biatlonový závod a měřené sjezdy na lyžích, budou poskytovat první pomoc, střílet z armádních zbraní a házet granátem na cíl, dvě noci stráví ve volné přírodě a budou plnit další praktické úkoly spojené se zkouškou psychické odolnosti a s přežitím ve volné přírodě.

Mezinárodního závodu Winter Survival 2020 se zúčastní šedesát českých a zahraničních vojáků. Českou armádu bude reprezentovat 16 družstev. Z Německa, Polska, Rakouska a Slovenska přijedou 4 armádní týmy. Z Univerzity obrany závod pojedou 2 družstva.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: archiv UO



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru



   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa