Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se účastní výstavy vysokoškolských insignií

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se účastní výstavy vysokoškolských insignií

Počet shlédnutí: 549

​18.11.2019 • Rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl se v pátek odpoledne spolu se zástupci pěti brněnských veřejných vysokých škol zúčastnil zahájení mimořádné výstavy insignií a univerzitních archiválií v prostorách Moravského zemského muzea.

Výstava se koná v Dietrichsteinském paláci na Zelném trhu a návštěvníci na ni mohou vidět majestátní taláry, žezla a řetězy rektorů a děkanů i další symboly a dokumenty jedné státní a pěti veřejných vysokých škol se sídlem v Brně. „Podobná výstava se konala naposledy před 19 lety a já jsem ráda, že se ji podařilo znovu zorganizovat v době dvou významných výročí," zařadila brněnská primátorka Markéta Vaňková konání výstavy časově do období oslav 30. výročí sametové revoluce a připomínky 80. výročí zahájení perzekucí studentů v období protektorátu.

Univerzita obrany jako jediná z brněnských vysokých škol nepoužívá jako rektorskou insignii žezlo, nýbrž meč, což vystihuje její poslání – přípravu důstojníků pro armádu. „Velice si ceníme toho, že ani tanky, ani pušky, ani vojáci nebyli v novodobé historii použiti pro to, aby zasáhli do demokratizačních procesů, a jsem rád, že i Univerzita obrany v novodobé historii stojí, a jsem přesvědčen, že i nadále bude stát, na správné straně barikády a že její absolventi, dnes studenti, v budoucnu velitelé budou hájit demokracii nejen v České republice, ale všude tam, kde to bude zapotřebí," uvedl generál Přikryl ve svém vystoupení při zahájení výstavy.  

Prezentace univerzitních insignií, která potrvá do neděle 24. listopadu, je doplněna insigniemi brněnských primátorů, symboly a historickými dokumenty města Brna, Jihomoravského kraje a dalších institucí. Vstupní část expozice je věnována dvěma zmíněným výročím. Vstup je zdarma.


Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa