Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Katedry palebné podpory se seznamovali s novou specializací dělostřelectva AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti Katedry palebné podpory se seznamovali s novou specializací dělostřelectva AČR

Počet shlédnutí: 559

18.11.2019 • Ve dnech 21. – 30. října 2019 proběhla v prostorech VeV-VA Vyškov u Úseku přípravy dělostřelectva mezinárodní akreditace certifikačního a kvalifikačního programu přípravy a výcviku JFO v AČR (Joint Fires Observer – návodčí společných paleb). 

Komise složená ze tří členů JFS ESC (Joint Fire Support Executive Steering Committee) z amerického Norfolku a dvou příslušníků jihokorejské armády prověřovala, zda-li je certifikační výcvik ve VeV-VA a kvalifikační výcvik u 13. dělostřeleckého pluku v souladu s mezinárodní dohodou JFO MOA (Joint Fires Observer Memorandum of Agreement) a výcvik JFO v AČR tak splňuje mezinárodní kritéria a požadavky. Příslušníci Metodické rady JFO AČR podplukovník Ing. Marcel Křenek (PozS), kapitán Ing. Michal ŠUSTR (UO), kapitán Ing. Lukáš SMYČEK (VeV-VA), nadporučík Ing. Michal ZAUJEC (13.dp) a instruktoři/evaluátoři výcviku JFO (JFO-I a JFO-E) mohli být při závěrečném hodnocení spokojeni. Český certifikační a kvalifikační program byl doporučen k udělení akreditace. Jako jediný program ze všech doposud akreditovaných toho dosáhl bez rozporů s požadavky JFO-MOA. Zároveň tři body programu získaly doporučení jako tzv. „Best practise", což znamená, že tyto přístupy budou celosvětově dávány jako vzor v rámci všech akreditovaných programů JFO komunity. Vysoce byla oceněna i možnost využití simulačních technologií při výcviku JFO. Tato schopnost byla profesionálně zabezpečena personálem Odboru simulačních a trenažérových technologií (OSTT) ve Vyškově. Rovněž jejich profesionální přístup a schopnost zabezpečit všechny požadavky pro výcvik JFO, umožnila hladký průběh akreditace i samotný průběh kurzu. Příslušník katedry palebné podpory K-107 kapitán Ing. Michal ŠUSTR byl u zrodu programu JFO, podílel se na úspěšné akreditaci a zůstává nadále členem Metodické rady JFO a do budoucna bude zabezpečovat implementaci nových postupů v této specializaci do výuky a výcviku.

Studenti čtvrtého a pátého ročníku modulu velitel dělostřeleckých jednotek katedry palebné podpory měli možnost se zúčastnit praktického výcviku ve VVP Březina a mohli se tak bezprostředně seznámit s činností nově zaváděné specializace dělostřelectva. Na vlastní oči mohli zhodnotit náročnost prováděných standardizovaných procedur CAS (Close Air Support – přímá letecká podpora), spolupráci JFO s JTAC (Joint Terminal Attack Controller - předsunutý letecký návodčí) a s pilotem leteckého prostředku při koncovém doprovodu letadla a při koordinaci s dělostřeleckou jednotkou poskytující palebnou podporu. Ujasnili si obsahovou náplň činnosti JFO, jeho místo v bojové sestavě a možnosti, které tato specializace může poskytnout velitelům manévrových jednotek. Míru potřebné koordinace, procedury a činnost mohli sledovat i na pracovišti koordinace palebné podpory, místě řízení palby dělostřelecké jednotky i u samotné střílející jednotky. Zde viděli činnost obsluh a velitelů při vedení palby a při manipulaci s municí a tím si v praxi ověřili dosavadní teoretické poznatky z odborné výuky.

Možnost sledovat činnost JFO celý systém koordinace palby při CAS zhodnotil za studenty rtm. Kristián Žižka „ My, jako studenti, jsme se kurzu ani hodnocení nezúčastnili, byli jsme pouze pozorovatelé na střelbách. Střelby kurzu tedy spočívaly v navedení dělostřelecké palby na cíl a zároveň navedení CAS na cíl. Měli jsme možnost vidět JFO při spolupráci s JTAC a pilotem letadla při provádění CAS na pozorovatelně a poté odkud plnila palebné úkoly minometná četa 81mm minometů a bylo zde umístěné i místo řízení palby a místo koordinace palebné podpory."

Studenti tak na vlastní oči viděli schopnosti dělostřeleckých návodčích reálně v terénu, kde po provedených procedurách na cíl dopadly střely z minometů a následoval útok leteckého prostředku.  Zároveň viděli objem úkolů a zabezpečení k provedení cvičení ostrých střeleb minometů a zapojení leteckých prostředků. Některé z nich překvapila i míra odpovědnosti a psychická náročnost práce.

 

Návodčí společných paleb (JFO)

JFO je vycvičený, certifikovaný a kvalifikovaný příslušník ozbrojených sil, který z předsunutého stanoviště na terénu nebo ve vzduchu může vyžadovat, navádět a opravovat palby pozemního dělostřelectva, poskytovat reálné průzkumové údaje o cíli při druhém a třetím typu operací blízké vzdušné podpory, v jejím průběhu a v konečné fázi, kde JTAC/FAC není schopen pozorovat cíl. JFO je oprávněn provádět autonomní koncový doprovod leteckých prostředků na cíl, avšak pravomoc řídit operace CAS má jen JTAC/FAC. V rámci mezinárodního prostředí může JFO vyžadovat, navádět a opravovat palby námořního dělostřelectva, letadel AC-130 a vrtulníkového letectva v rámci operací. Není však oprávněn povolit použití palubních zbraní leteckých prostředků, tuto pravomoc má JTAC/FAC. JFO je autorizován k přerušení útoku na cíl nebo provádění procedury koncového doprovodu leteckého prostředku na cíl, pokud to vyžaduje taktická situace.


Autor: Michal Šustr



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa