Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz Komando byl ukončen v kostele sv. Cyrila a Metoděje

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Kurz Komando byl ukončen v kostele sv. Cyrila a Metoděje

Počet shlédnutí: 885

​14.11.2019 • V pátek 8. 11. 2019 se uskutečnilo vyřazení úspěšných absolventů kurzu Komando, který organizovalo Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov (VeV-VA). Slavnostní ukončení kurzu se symbolicky koná od roku 2013 v prostorách krypty Národního památníku hrdinů Heydrichiády v Resslově ulici v Praze. Úspěšným absolventům tohoto prestižního armádního kurzu předal odznak absolventa kurzu náčelník Generálního štábu Armády České republiky armádní generál Aleš Opata. Spolu s odznaky absolventi převzali z rukou zástupce velitele Pozemních sil AČR brigádního generála Ladislava Junga mince Komando a od zástupce VeV-VA plukovníka gšt. Petra Svobody certifikáty a nášivky Komando.

Kurz Komando svou tradicí navazuje na Úderný kurz organizovaný za 2. světové války kapitánem Josefem Otiskem pro příslušníky Československé smíšené brigády ve Velké Británii, který vycházel z výcviku Commandos, jehož se Otisk jako jediný Čechoslovák zúčastnil. Podobným kurzem ve stylu Commandos byl výcvik Assault Course, který probíhal na farmách Garramor a Camusdarrah ve Skotsku. Tímto měsíc trvajícím kurzem prošlo 252 vybraných československých dobrovolníků, včetně rotmistra Jana Kubiše a rotmistra Jozefa Gabčíka.

Tyto historické souvislosti, symbolika a spojení prostoru krypty s dnešním kurzem má svůj historický odkaz pro všechny absolventy kurzu Komando. Právě v prostoru krypty Památníku Heydrichiády položilo své životy sedm parašutistů, a to se slovy: „Nikdy se nevzdáme!".

Kurz Komando byl pro vojáky zahájen ve vojenském výcvikovém prostoru Březina 7. října. Patří mezi nejnáročnější v AČR. „Jedná se o jediný elitní bojový kurz zaměřený na velitele malých jednotek zařazených na služební místa, která vyžadují rozvoj individuálních velitelských znalostí, dovedností a schopností". To znamená, že cvičící musí dokázat pod tlakem boje a vypětí nejen uřídit sám sebe, ale i ostatní, kterým v boji velí, neboť na jejich rozhodnutí budou záviset životy podřízených. Tuto skutečnost uvedl instruktor Úseku přípravy Komando VeV-VA praporčík Richard Měrka. „Absolventi mají za sebou velmi tvrdý nepřetržitý měsíční výcvik, který probíhal v taktických situacích a činnostech, blížících se reálným bojovým podmínkám se zvýšenou psychickou a fyzickou zátěží".

Kurz pod vedením příslušníků Úseku přípravy Komando zahájilo dne 7. října 16 příslušníků Armády České republiky a ukončilo 5 absolventů.

Univerzita obrany v Brně měla zastoupení dvojicí studentů 4. ročníku, rotný Pavel Horníček z Fakulty vojenských technologií – obor zbraně a munice a rotný Michal Jahoda z Fakulty vojenského leadershipu – obor velitel průzkumných jednotek. Oba příslušníci kurzu shodně konstatovali, že zkušenost z tohoto náročného kurzu byla pro všechny přínosná a kurz byl na velice vysoké úrovni. Tímto chceme poděkovat nejenom instruktorům kurzu, kteří nás po celou dobu vedli a předávali své zkušenosti, ale i všem účastníkům kurzu. Za úspěšné absolventy rotný Jahoda uvedl:

  • Některé taktické činnosti pro nás byly úplně nové, jako např. činnost s vrtulníky, se kterou se v rámci studia na univerzitě nesetkáváme. Některé činnosti nám byly známé díky praktickým výcvikům v rámci praktické přípravy v polní přípravě. Ovšem nejvíce nám s přípravou na kurz a jeho úspěšným zvládnutím pomohla účast ve skupině COMMANDOS. Právě díky výcvikům a přípravě v našem volném čase jsme úspěšně kurz dokončili.
  • Na otázku co bylo v kurzu nejnáročnější, rotný Jahoda odpověděl, že to byl nedostatek spánku, zejména v druhé části kurzu v rámci komplexních akcí, kdy byli účastníci kurzu prakticky přezkušováni ze všeho, co se do té doby naučili. A dále to byl stres, kdy byla neustále veškerá naše činnost bedlivě sledována a hodnocena instruktory.

Závěrem připomenu slova, která řekl zástupce velitele Velitelství výcviku-Vojenské akademie, plukovník gšt. Petr Svoboda při ukončení kurzu 14. 6. 2019.

„Není posvátnějšího místa v naší zemi pro převzetí insignií absolventa kurzu Komando".


Autor: Milan Podhorec, foto: Vladimir Bezděk, CKIT VeV-VA a autor




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa