Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slovak Shield 2019

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Slovak Shield 2019

Počet shlédnutí: 452

​14.11.2019 • Ve dnech 27. října až 13. listopadu proběhlo na území Slovenské republiky ve Vojenském výcvikovém prostoru Lešť mezinárodní velitelsko-štábní cvičení brigádního úkolového uskupení (BÚU) s částečným vyvedením vojsk „Slovak Shield 2019". 

Síly brigádního úkolového uskupení tvořily organické prvky mechanizované brigády (mechanizované prapory a tankový prapor, prapory a roty bojové podpory a bojového zabezpečení), dále prvky 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic, prvky motorizovaných praporů Maďarska, Polska a Portugalska, a také prvky průzkumného praporu americké armády. Celkově se zúčastnilo cvičení téměř 1500 cvičících. Cvičení bylo podpořeno simulací s využitím prostředků živé a konstruktivní simulace. K rozehře nepřítele (OPFOR) bylo využito mechanizovaných rot a skupin speciálních sil 5.pŠU z Žiliny.

V rámci 72. mechanizovaného praporu se na plánování a řízení boje praporu podílel i příslušník Katedry taktiky, major Pavel Zahradníček ve funkci velitele operační směny (Chief of operations). Jeho úkolem v rámci přípravy a provedení cvičení bylo se podílet na plánovacím procesu praporu, sladění manévru praporů v rámci společného nácviku (ROC drill) a následně řídit v rámci směny manévr praporu z hlavního místa velení (TOC).

Námět cvičení vycházel z aktuálních hrozeb, přičemž procvičeny byly taktické činnosti jednotek a útvarů v rámci „předkonfliktí fáze", napadení státu a vedení manévrové obrany, zastavení nepřítele, vystřídání sil, protiútok, vytlačení nepřítele za státní hranici a stabilizační fáze. Všechny fáze byly reálně procvičeny vyvedenými jednotkami a ve fázi protiútoku bylo využito metody taktické cvičení s bojovou střelbou mechanizovaného praporu.


Autor: Pavel Zahradníček



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa