Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vzpomínka na oběti válečných konfliktů

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vzpomínka na oběti válečných konfliktů

Počet shlédnutí: 838

​12.11.2019 • Univerzita obrany si celou řadou akcí připomněla Den válečných veteránů, který vznikl v souvislosti s oslavami prvního výročí příměří, uzavřeného 11. listopadu 1918 mezi tehdejšími nepřátelskými mocnostmi. Symbolicky právě tento den byl vybrán, aby v jeho průběhu byly připomínány oběti všech válečných konfliktů.

V předvečer samotného svátku, tedy v neděli 10. listopadu, uspořádala Univerzita obrany společně s dětským sborem Brno, VUS Ondráš a Českobratrskou církví evangelickou pietní shromáždění a koncert v chrámu Jana Amose Komenského v Brně. Čestnou stráž u státní vlajky ČR a bojového praporu UO tvořili studenti vojenské vysoké školy a v průběhu pietního shromáždění vystoupil prorektor pro rozvoj a internacionalizaci UO plukovník Luděk Jedlička a kaplan UO kapitán Dan Petříček.

Všichni studenti, příslušníci i civilní zaměstnanci univerzity pak v pondělí dopoledne vzdali hold padlým a válečným veteránům na slavnostním nástupu v Kasárnách Šumavská. Rektor-velitel brigádní generál Bohuslav Přikryl připomněl zásluhy ozbrojených sil nejen na vzniku Československa, ale také na řešení současné bezpečnostní situace. „Jde o to uvědomit si, co z minulého může být pro nás příkladem a inspirací a současně plně docenit i dynamiku vývoje kolem nás. A na základě tohoto poznání pak zodpovědně a s vysokou mírou inovativnosti plnit své služební a pracovní povinnosti," uvedl generál Přikryl. Následně předal medaile a ocenění těm příslušníkům Univerzity obrany, kteří dlouhodobě a na vysoké kvalitativní úrovni přispívají k rozvoji vojenské vysoké školy i celého rezortu obrany a Armády České republiky.

Představitelé a studenti Univerzity obrany se pak zúčastnili dvou pietních akcí. Nejprve zástupce rektora UO plukovník gšt. Alois Matýzka položil věnec k pomníku na vojenském pohřebišti brněnského Ústředního hřbitova a krátce po poledni univerzitní kaplan kapitán Dan Petříček pronesl modlitbu v rámci akce Tisíc křížů pro veterány, která se již tradičně koná na Moravském náměstí. Před tamní sochou vojáka zatloukli dospělí, děti i váleční veteráni jako připomínku na padlé ve válečných konfliktech stovky malých křížů se symbolickým květem vlčího máku.

Vzpomínkový den zakončil akt slavnostního povýšení studentů UO do vyšších hodností, poslední v tomto akademickém roce. V prostorách hradu Špilberk převzali noví studenti pátého ročníku insignie rotmistrovské hodnosti z rukou velitele školního pluku plukovníka gšt. Jaroslava Krále, a učinili tak další krok ve své kariéře profesionálního vojáka.


Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa