Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na slavkovském zámku se znovu blyštěly vojenské insignie

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Školního pluku

Na slavkovském zámku se znovu blyštěly vojenské insignie

Počet shlédnutí: 789

​22.10.2019 •  V roce 1805 sálem zámku ve Slavkově prošel nespočet generálů, kteří zde pobývali a jednali v souvislosti s legendární bitvou Tří císařů. Kolik budoucích generálů pobývalo v této historické prostoře včera, v tuto chvíli není zřejmé, protože studenti brněnských fakult Univerzity obrany byli na prahu třetího roku studia povýšeni ve vojenské hierarchii zatím na stupínek četaře a četařky.

„Splnili jste všechny studijní požadavky desátníka. Mnozí z vás si možná říkají, že takovýto způsob povýšení je správný, že právě toto očekávají od vojenské vysoké školy, protože se tak liší od škol civilních," připomněl smysl ceremoniálu velitel školního pluku UO plukovník gšt. Jaroslav Král, který pak ozřejmil historii a smysl vojenských hodností. Poté následoval vlastní akt slavnostního povýšení, kdy plukovník Král každému novému četaři či četařce poblahopřál a předal jim balíček, obsahující novou insignii.

„Tím, že sloužíte vlasti, jednou se vám to vrátí. Tak v vám přeji, abyste se nebáli být dobrými lidmi, abyste se nebáli být dobrými vojáky," řekl přítomným povýšeným studentům před požehnáním kaplan UO kapitán Dan Petříček.

Pondělní akt povýšení na četaře byl součástí cyklu ceremoniálů, který z iniciativy velitele školního pluku probíhá na historických lokalitách jižní Moravy. Poslední letošní brněnské povýšení proběhne na hradě Špilberk.


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa