Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odborníci na ochranu kritické infrastruktury jednali na konferenci v Brně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Odborníci na ochranu kritické infrastruktury jednali na konferenci v Brně

Počet shlédnutí: 588

14. 10. 2019 • Ve dnech 8. a 9. října 2019 se na půdě Univerzity obrany v Brně uskutečnil 2. ročník konference „Obrana státu – Operační příprava státního území". Konferenci pořádal Generální štáb AČR ve spolupráci s Katedrou ženijních technologií Univerzity obrany a Klubem akademiků při Univerzitě obrany. Záštitu nad konferencí převzal předseda Technologické agentury České republiky (TAČR), prof. Ing. Petr Konvalinka, CSc., FEng.

Konference byla určena nejen pro zástupce Mezirezortní odborné pracovní skupiny, jednotlivých Krajských vojenských velitelství, krajských úřadů, ale i pro zájemce o problematiku Operační přípravy státního území (OPSÚ). Na úvod konference vystoupil předseda TAČR, který promluvil o plánovaných aktivitách TAČR v oblasti obranného a bezpečnostního výzkumu.

Následovaly prezentace týkající se Koncepce OPSÚ ČR, změn v bezpečnostním prostředí, dopadů aktuálních doktrinálních dokumentů NATO na OPSÚ ČR a možností střežení objektů důležitých pro obranu státu. Konference pokračovala prezentací moderních možnosti a trendů v oblasti ochrany kritické infrastruktury (firma MOB-Bars s.r.o.). Na závěr prvního dne vystoupila doc. Ing. Jana Marková, Ph.D. (ČVUT - Kloknerův ústav) s příspěvkem na téma „Spolehlivost, zatížitelnost a hodnocení rizik kritické silniční infrastruktury". První den konference byl zakončen společenským večerem v reprezentativních prostorech Klubu Univerzity obrany, který byl ideálním prostorem pro neformální diskusi odborníků.


Druhý den konference pokračoval dalšími odbornými příspěvky z různých oblastí OPSÚ. Prezentovány byly hlavní úkoly OPSÚ krajských úřadů a obcí s rozšířenou působností a GIS podpora OPSÚ. Příspěvek na téma „Operační plánování a OPSÚ" přednesl brigádní generál Ing. Miloslav Lafek, zástupce ředitele Sekce plánování schopností MO. Příslušníci Katedry ženijních technologií UO ve spolupráci se zástupcem Vojenského výzkumného ústavu v Brně představili řešené projekty vztahující se zejména k ochraně kritické infrastruktury.

Konference umožnila vzájemnou výměnu zkušeností a názorů představitelů Mezirezortní odborné pracovní skupiny, zástupců Krajských vojenských velitelství, jednotlivých krajských úřadů a ostatních odborníků, kteří se podílejí na tvorbě a realizaci Operační přípravy státního území. K úspěšnému jednání konference a bohaté diskusi během přestávek významně přispěli i partneři konference, firma MOB-Bars s.r.o. a státní podnik Vojenský výzkumný ústav v Brně.

 ​

Autor: Jan Sobotka

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa