Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany darovali společně krev

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Školního pluku

Studenti Univerzity obrany darovali společně krev

Počet shlédnutí: 814

​9.10.2019 • Neexistuje snad větší dar člověka člověku, než je naděje na život. To si uvědomují studenti Univerzity obrany v Brně, kteří pravidelně darují krev. K letošní výzvě Univerzita obrany dává naději se přihlásilo dalších čtyřicet studentů-dobrovolníků a zejména jako prvodárci se v úterý 8. října zúčastnili hromadného odběru krve na Transfúzním a tkáňovém oddělení Fakultní nemocnice Brno. 

„Už delší dobu jsem přemýšlel nad tím, že půjdu darovat krev.  A když se naskytla možnost jít darovat krev s Univerzitou obrany, tak jsem se přihlásil. V budoucnu chci chodit na odběry pravidelně," říká prvodárce svobodník Radek Souček, student druhého ročníku Fakulty vojenského leadershipu UO. Právě prvodárci jsou hlavní cílovou skupinou, kterou má oslovit akce Univerzita obrany dává naději.

Do transfúzní stanice dorazili vojáci v sedm ráno, samotné odběry pak probíhaly zhruba tři hodiny. Studenti nejprve vyplnili dotazník, poté následoval zkušební odběr, kdy se zjišťuje jak krevní skupina zájemce, tak vhodnost jeho krve. Pak každého dárce čekal pohovor, kde se výsledky vyhodnotily a následně přišlo na řadu vlastní darování krve. Po odběru měli všichni volno.

Iniciativu studentů Univerzity obrany ocenili i ve fakultní nemocnici. „Pro nás je to velký přínos. Díky prvodárcům se naše databáze rozšířila o další ročníky. Mladí vojáci jsou našimi top dárci – díky svému povolání musejí být zdraví a ve výborné fyzické kondici. Jejich aktivitu kvitujeme s povděkem," uvedla vedoucí lékařka Transfúzního a tkáňového oddělení Fakultní nemocnice Brno MUDr. Simona Hohlová.

Letošní projekt Univerzita obrany dává naději měl dvě fáze. V květnu se padesát studentů zapsalo do českého národního registru dárců kostní dřeně a nyní skoro čtyřicetičlenná skupina bezpříspěvkově darovala krev. Tímto projektem chce Univerzita obrany přinést větší naději na uzdravení vážně nemocných lidí a darovanou krví zachránit lidské životy. Univerzita bude projekt realizovat i v příštím roce.  

 

Autor: Pavel Pazdera




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa