Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz "Vyžádání palby podle standardů NATO"

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Kurz "Vyžádání palby podle standardů NATO"

Počet shlédnutí: 854

3.10.2019 • Ve dnech 2. až 13. září 2019 jsme se, jako skupina sedmi studentů čtvrtého ročníku Univerzity obrany, specializace velitel dělostřeleckých jednotek, zúčastnili odborného dělostřeleckého kurzu „Vyžádání palby podle standardů NATO", který rozšiřuje znalosti a dovednosti dělostřeleckých pozorovatelů (FO – forward observer) a schopnosti a dovednosti využití tzv. formátu Call For Fire, tedy vyžádání palby dělostřelectva podle standardu NATO. Absolventi tohoto kurzu jsou schopni vyžadovat a opravovat dělostřeleckou palbu v mezinárodním, aliančním prostředí.

Celý kurz probíhal pod záštitou Velitelství výcviku ve Vyškově. V prvním týdnu probíhala teoretická příprava ve formě přednášek a praktických nácviků na simulátoru v centru simulačních a trenažérových technologii. Obsah přednášek se týkal topografie, základů dělostřelecké terminologie v angličtině, pravidel střelby a dále samotného vyžádání palby – Call For Fire. Práce na simulátoru připomínala hraní počítačové hry, ale svůj účel splnila a my jsme mohli prakticky procvičovat nabyté vědomosti.  Ve druhém týdnu jsme v prvních dnech opět procvičovali úkoly na simulátorech a po úspěšném splnění závěrečného testu, jenž byl jednou z podmínek pro udělení certifikátu, jsme se zúčastnili v prostoru VVP Březina školních střeleb z minometů 60 mm a 82 mm.

Palby jsme vyžadovali  podle naučených metodik a postupů a následně je i opravovali. Všech sedm studentů úspěšně navedlo minometnou palbu a splnilo tak podmínky udělení certifikátu. Kurz považujeme za prospěšný pro naši budoucí kariéru u útvaru. Kromě odborných znalostí jsme získali zejména větší přehled o fungování celého systému řízení palby dělostřelectva. Zkušenosti nabyté v kurzu, využijeme pro naše další studium na univerzitě a především v budoucí kariéře.

Rádi bychom touto cestou poděkovali instruktorovi kurzu panu praporčíkovi Duchovnému za vstřícný a profesionální přístup a také katedře palebné podpory, která reflektuje požadavky 13. dělostřeleckého pluku na odbornou způsobilost absolventů a umožnila nám tento kurz absolvovat.


Autor: Alexandr Gabrik 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa