Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vzdělává vojenské profesionály již 15 let

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vzdělává vojenské profesionály již 15 let

Počet shlédnutí: 688

​1.10.2019 • Slavnostní nástup v Kasárnách Šumavská symbolicky zahájil nový akademický rok na Univerzitě obrany v Brně, v pořadí již šestnáctý od ustavení této jediné vojenské vysoké školy v České republice. Nástupu se premiérově zúčastnily také více než tři stovky nových studentů brněnských fakult, kteří v průběhu srpna a září ve Vyškově úspěšně absolvovali základní vojenskou přípravu. 

Právě k novým studentům se v úvodu svého projevu obrátil zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Alois Matýzka, jenž nováčky přivítal na Univerzitě obrany a popřál jim hodně sil a vytrvalosti při zvládání náročných úkolů ve studiu a vojenské přípravě. Poté zástupce rektora všechny přítomné seznámil s pěti klíčovými principy rozvoje Univerzity obrany, které jsou realizovány ve shodě s Ministerstvem obrany a velením Armády ČR a které jsou zakotveny v koncepčních dokumentech, jako je Definiční rámec působností UO, Strategie vzdělávací činnosti UO či Strategie tvůrčí činnosti UO do roku 2025.

„Hlavní oblastí, na kterou musí být koncentrováno úsilí všech příslušníků Univerzity obrany v novém akademickém roce, je rozvoj kvalitní a pro rezort obrany potřebné a správně zaměřené vzdělávací činnosti," uvedl plukovník gšt. Matýzka a zdůraznil význam obsahu a forem vzdělávání vojenských studentů v nových studijních programech SP 2019, které odrážejí a naplňují dynamicky se vyvíjející požadavky české armády. 

Podle zástupce rektora se musí změnit i přístup ke studentům ze strany pedagogů a velitelského sboru. „Naším cílem musí být nejen náročnost a trvání na splnění studijních povinností, ale také hledání a nacházení efektivních cest, jak studenty úskalími studia a vojenské přípravy úspěšně provést. To v žádném případě neznamená podbízení se ze strany učitelů a velitelů, ale uplatňování takových metod a forem výuky a celého systému práce se studenty, které budou reflektovat jejich mentalitu i reálné požadavky armádního velení na jejich profilaci," uvedl plukovník gšt. Alois Matýzka. Na druhé straně upozornil studenty, že bez vytrvalosti, poctivosti a náročnosti k sobě samému se Univerzita obrany ani žádná jiná vysoká škola vystudovat nedá.

Příslušníci Univerzity obrany si 1. října na slavnostním nástupu v Brně připomněli 15 let existence školy a blížící se 30. výročí Sametové revoluce, počátek budování demokratického státu a jeho ozbrojených sil. Nástup, kterého se zúčastnili také představitelé místní samosprávy a předsedové partnerských spolků a veteránských organizací, ukončil slavnostní pochod.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: René Rámiš




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa