Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nováčci vyslechli zvonění na konci základní přípravy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nováčci vyslechli zvonění na konci základní přípravy

Počet shlédnutí: 774

​20. 9. 2019 • Celkem 360 nastávajících studentů Univerzity obrany v Brně bylo ve čtvrtek dopoledne slavnostně vyřazeno ze základní přípravy, během níž získávali nezbytné vojenské znalosti a dovednosti. Symbolické poslední zazvonění provedl zástupce rektora-velitele UO plukovník gšt. Alois Matýzka.     

Průběžné znění zvonu během vojenské přípravy je znamením neúspěchu. Naopak čtvrteční konečné zvonění si vyslechli úspěšní absolventi kurzu základní přípravy. V jejím rámci se nastávající studenti Univerzity obrany naučili základní práva a povinnosti, zvládnutí hlavních činností k přežití na bojišti, obsluhu a střelbu z ručních zbraní a získali také fyzické a psychické předpoklady pro výkon vojenské služby. Devět absolventů kurzu bylo za své výsledky oceněno písemnou pochvalou.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnili děkani a další zástupci jednotlivých fakult Univerzity obrany. Právě do jejich učeben se nyní studenti přesunou z výcvikových zařízení. „Přítomnost děkanů a vedoucích kateder svědčí o tom, že Univerzita obrany je připravena vám pomáhat, aby vás všech 360 za pět let úspěšně ukončilo studium," řekl na závěr ceremoniálu zástupce rektora UO Alois Matýzka.

Mezi vyřazenými absolventy kurzu je i vojín Jakub Pavlík, podle nějž má náročnost přípravy na každého jiný dopad: „Ti, kteří mají horší psychickou stránku, tak mohli cítit vytížení, ale po pár dnech se na to dalo zvyknout. Ti s horší fyzičkou si ji zase zlepšili. Třeba já jsem nebyl nejlepší běžec, teď na sobě vidím zlepšení a jsem rád." Podle vojínky Nikol Mikšovské spočívala obtížnost přípravy ve spojení mnoha faktorů - odloučení od rodiny, diskomfortu a čtyřdenního cyklu nepřetržitého výcviku.

Po úspěšném zakončení základní vojenské přípravy teď studenty čeká vstup do akademické obce. Slavnostní imatrikulace jako symbolické zahájení studia proběhnou na začátku října.


Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa