Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vědecká i pedagogická spolupráce se Srbskem v rámci programu NATO DEEP úspěšně pokračuje

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vědecká i pedagogická spolupráce se Srbskem v rámci programu NATO DEEP úspěšně pokračuje

Počet shlédnutí: 537

​17.9.2019 • Ve dnech 9. až 13. září 2019 proběhla u Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení Univerzity obrany v Brně (dále jen „ÚOPZHN UO") v rámci NATO Defence Enhancement Education Programme (NATO DEEP) již pátá oficiální návštěva srbské delegace. 

Návštěva významných srbských odborníků na oblast CBRN Defence, plk. doc. Ing. Radovana KARKALIĆE, Ph.D. a plk. doc. Ing. Zlate VELIĆKOVIĆE, Ph.D. z Vojenské akademie v Bělehradě navázala na dosavadní výsledky mezinárodní spolupráce ÚOPZHN UO ve vzdělávací, vědecké a také výzkumné oblasti. Aktivity ÚOPZHN UO v rámci NATO DEEP se staly pevnou součástí programu pro podporu srbských ozbrojených sil v rámci procesu jejich přípravy k budoucímu přijetí do Severoatlantické aliance. O významu a úspěchu dosavadní spolupráce hovořil také ministr obrany ČR, který doprovázel prezidenta ČR Miloše Zemana na návštěvě Srbska. 

Dne 9. září bylo pětidenní společné jednání zahájeno ředitelem ÚOPZHN UO, plk. gšt. prof. Ing. Stanislavem FLORUSEM, CSc., na ÚOPZHN UO, a to bilancováním výsledků dosažených od minulé návštěvy české delegace u bělehradské Vojenské akademie. Bylo konstatováno, že úkoly, které se obě strany zavázaly splnit, byly zrealizovány v požadované kvalitě a ve stanovených termínech. Byly rovněž vyhodnoceny publikační aktivity a jejich význam pro upevňování vzájemných vztahů. Úterní program byl věnován prezentaci úkolů českého zastoupení v OPCW, o kterých informoval lektor ústavu, kpt. Ing. Bc. Dušan TREFILÍK. Následovaly praktické ukázky nových a perspektivně využitelných technik a metod zjišťování odolnosti bariérových materiálů proti permeaci toxických látek. 

Pozornost srbské delegace byla zaměřena zejména na nové způsoby detekce sulfanu, které budou založeny na různých kombinacích vodivých polymerů a dopantů nanesených na IDT elektrodách při využití stávajícího vybavení laboratoře individuální a kolektivní ochrany ÚOPZHN UO. V rámci doprovodného programu byly představeny schopnosti ÚOPZHN UO a prostory, v nichž probíhá standardní i specializovaná výuka budoucích vojenských chemiků. Středeční program byl zaměřen na představení a ukázky prostor excelentního vědeckého centra CEITEC (Central European Institute of Technology) v Brně-Králově Poli. Zástupce ředitele centra, Dr. Pavel KREČMER, nejprve představil organizační strukturu centra, počty osob a spolupracujících národů a základní ekonomické informace týkající se provozu centra. Tyto informace byly doplněny výsledky publikačních aktivit, jichž bylo v nedávné době dosaženo. Praktické ukázky, které byly zaměřeny na představení schopností a vybavení centra, vedli Dr. Jan MACÁK, Dr. Ondřej MAN a Marek ZBONČÁK. Odborník na využívání speciálních zařízení pro depozici atomárních vrstev, Dr. Jan MACÁK, představil nejnovější trendy v depozici různých materiálů na nanovlákna a pohovořil o nejnovějších výsledcích své výzkumné skupiny při výzkumu tzv. pokročilých nízkodimenzionálních nanomateriálů. 

Následná diskuze naznačila možný potenciál rozvoje spolupráce, zaměřené na zdokonalení protichemické ochrany ozbrojených sil. Čtvrteční program byl věnován účasti na konferenci MultiCopm, která se uskutečnila v Národní technické knihovně v Praze. Program konference byl zaměřen na prezentaci výsledků českých i zahraničních vysokých škol, univerzit a vědeckých pracovišť v problematice rozvoje nanostrukturovaných materiálů a metod zjišťování jejich kvality a praktické využitelnosti. Konference byla doprovázena posterovou sekcí, kde bylo za českou a srbskou stranu vystaveno celkem 6 posterů. Na Ústavu fyziky a měřící techniky Vysoké školy chemicko-technologické v Praze byly s prof. Dr. Ing. Martinem VRŇATOU diskutovány možnosti tvorby a zapojení srbských specialistů do projektu Science for Peace and Security. Ukázalo se, že zkušenosti ÚOPZHN UO a pražské VŠCHT z dosavadní projektové činnosti v rámci NATO vytváří velmi dobrý základ pro zapojení Srbska jako země Partnerství pro mír. 

Závěrem mi dovolte, abych touto cestou poděkoval všem, kteří se na úspěšném naplnění plánovaných aktivit podíleli. Poděkování patří zaměstnancům UO a to jmenovitě Ing. Stanislavu PORÁŇOVI, Norbertu ŠVIRÍKOVI. Zejména bych však chtěl vyjádřit svůj dík zástupcům spolupracujících organizací, Mgr. Janu BUKOVI, Dr. Ing. Janu MACÁKOVI, a prof. Dr. Ing. Martinu VRŇATOVI za jejich ochotu a čas rozvíjet spolupráci mezi oběma zeměmi a předmětnými institucemi.

 

 Autor: Pavel OtřísalFoto: autor a  Vladimír Obšel




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa