Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prezentace Univerzity obrany na Festivalech vědy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Prezentace Univerzity obrany na Festivalech vědy

Počet shlédnutí: 467

​9.9.2019 • Představit široké veřejnosti populárním a interaktivním způsobem především přírodovědné a technické obory si za cíl vytkly dvě akce, na nichž se minulý týden prezentovala Univerzita obrany. První z nich, Festival vědy Praha 2019, proběhl 4. září na Vítězném náměstí v Praze. 

Letošní téma „Věda v profesích" mělo ukázat, že věda má rozmanité podoby a využití v každodenním životě. Vědci a pedagogové z  vysokých škol, pracovníci vědeckých a vzdělávacích institucí předvedli zajímavé a inspirativní pokusy a ukázky své práce aplikované do každodenního života. Takto byla zaměřena i prezentace Univerzity obrany, jejíž zástupci představili použití přístrojů pro noční vidění. Dále návštěvníci mohli ve virtuální realitě pilotovat vojenské letadlo Aero L-39NG a současně získat informace o tvorbě a zobrazování virtuálních objektů.

Obdobně zaměřený byl i Festival vědy s JMK, který se v pátek a v sobotu 6. a 7. září uskutečnil na brněnské Riviéře. „Zatím jen tak asi padesát," odhadoval rotný Jindřich Böhm počet kliků, které během první hodiny provedl spolu s dětmi, které se pokoušely trefit jeden ze tří otvorů v desce, potištěné obrázkem tanku. A za každý neúspěšný pokus následoval příslušný počet kliků v doprovodu studenta Univerzity obrany. Další zájemci se do vojenského prostředí vydali virtuálně.

„Katedra taktiky Fakulty vojenského leadershipu tady nabízí zkoušku simulátoru Virtual Battle Space, což je trenažér, který simuluje taktickou činnost malých jednotek. Je možné vyzkoušet si pohyb jednotlivce nebo nějaké sekce čety na bojišti v různých prostředích, jako je poušť, les, dobu ve dne, v noci, za soumraku nebo pak pohyb na vozidlech. To vše na základě toho, jakého protivníka tam nasimulujeme," popsal jedno z vyhledávaných pracovišť univerzitní prezentace major Ivo Dumišinec. Fronta zájemců se vytvářela také u laserového střeleckého trenažéru.

 

Autor: Viktor Sliva      




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa