Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Poločas základní přípravy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Poločas základní přípravy

Počet shlédnutí: 938

22.8.2019 • Ve čtvrtek 22. srpna uběhla právě polovina základní přípravy budoucích studentů prvního ročníku Univerzity obrany. Studenti v jeho rámci získávají praktické i teoretické základy vojenské profese. V rámci tří fakult Univerzity obrany letos první srpnový den k výcviku nastoupily více než čtyři stovky mladých lidí.

„Fakulta vojenského zdravotnictví pro mě byla velkým cílem a snem. Loni se mi to nepodařilo, letos jsem to zkusil znovu a vyšlo to," popsal svou cestu k vojenskému lékařskému studiu vojín Michal Walder, který se mezi osmnácti sty uchazečů umístil na 11. místě. Se svými kolegy právě procvičoval přesun čety.

Nedaleko odtud ve stejnou chvíli uléhají desítky budoucích studentů na palebnou čáru, aby procvičili získané dovednosti a připravili se na ostré střelby. Mezi nimi i vojínka Edita Božková, která bude na Fakultě vojenských technologií studovat Kybernetickou bezpečnost. Vojenské prostředí pro ni není novinkou. Na univerzitu přišla z vojenské střední školy v Moravské Třebové: „Dělám tady něco, co mě baví. Je to zajímavé, rozmanité, není to stereotyp, málokdo se k tomu dostane. Na druhé straně je to náročnější, máme málo volného času a spánku." Studenti vstávají kolem páté hodiny a na nohou jsou až do desáté večerní. „Do postele se ale před jedenáctou nedostaneme, protože máme ještě spoustu práce, jako je příprava výstroje, údržba zbraní a další," doplňuje vojín Walder.

Spánkový deficit ze čtyřdenního nepřetržitého výcviku dohání během následujících tří dnů volna i Nika Řezníková z Fakulty vojenského leadershipu. „Je to taková škola života, člověk tady hodně dospěje, hodně prožije," říká usměvavá mladá žena, která se na vojenskou školu přihlásila na radu své kamarádky. Za malou chvíli zahajuje se svými kolegy přesun podle mapy a doufá, že společně dorazí na určené místo.

Vše výše popsané proběhlo v rámci dvoudenního komplexního cvičení, první polovinu základní přípravy pak završily bezprostředně navazující fázové zkoušky. Nováčci, kteří absolvují celý výcvik, nastoupí do prvního ročníku a nově budou do jednotlivých specializací rozděleni již po jeho úspěšném ukončení.  


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa