Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Bez vítězství u Zborova by nebylo slávy legií

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Bez vítězství u Zborova by nebylo slávy legií

Počet shlédnutí: 270

1.7.2019 • Bitva našich legionářů u ukrajinského Zborova se v době první republiky stala doslova legendou. Po místě tohoto prvního hromadného bojového vystoupení celé Československé brigády se pojmenovaly náměstí a ulice, v některých městech nesly jméno Zborov dokonce celé čtvrti. Ne náhodou se 2. červenec, tedy datum, kdy k této bitvě došlo, stal Dnem prvorepublikové armády. Bitva u Zborova stála u zrodu naší vlasti, v současné době představuje jeden ze základních kamenů bojových tradic Armády České republiky.

Toto vítězství sice nepředstavovalo zásadní zlom v první světové válce, ale pro mobilizaci naší národní hrdosti a legionářské slávy to byl zcela zásadní moment, který přesvědčil spojenecké státy Dohody, že nasazení našich zahraničních vojenských sil má cenu, je významné a naši vojáci jsou s to hodně dokázat.

Sedm praporů Československé brigády tehdy prolomilo rakouskou silně opevněnou frontovou linii do hloubky až 5,5 kilometru a nakonec odrazilo i několik protiútoků rakouských a německých jednotek. Za necelé dvě hodiny byl dobyt původní cíl celého útoku kóta 398 Mohyla a za další hodinu byla dobyta třetí linie nepřátelských zákopů. Podle hlášení vrchního velitele ruských vojsk zajala čs. brigáda 62 důstojníků, 3150 vojáků, ukořistila 15 děl a mnoho kulometů, z nichž většina byla obrácena proti nepříteli.  


Tato bitva tehdy de facto umožnila povolení neomezeného náboru do armády dosud neexistujícího státu. Tak získala T. G. Masarykovi a jeho spolupracovníkům první velké mezinárodní renomé. Ruské velení umožnilo výstavbu dalších čs. jednotek. Brigáda byla velice rychle rozšířena na divizi. Italskou vládu přiměl zborovský příklad, aby i ona dala zelenou vytváření samostatných legionářských jednotek z řad českých zajatců. 

Legionáři byli typickými představiteli tehdejší české občanské společnosti, kterou tvrdě zasáhla v roce 1914 světová válka. Do té doby působili v různých zájmových obrozeneckých spolcích, ale v případě nejtěžší zkoušky vůbec neváhali obětovat mnohem více než pohodlí a peníze. Mnozí na oltář svobody národa položili to nejcennější – svůj život. U Zborova padlo a na zranění zemřelo celkem 184 čs. dobrovolníků. Zraněno bylo dalších asi 700 z 3500 legionářů, kteří se boje na haličských pláních zúčastnili.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: VÚA-VHA

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa