Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti UO na jedovnické průmyslovce představili svůj projekt VR simulátoru

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti UO na jedovnické průmyslovce představili svůj projekt VR simulátoru

Počet shlédnutí: 914

​28.6.2019 • S programem Příprava občanů k obraně státu (POKOS) tentokrát zavítali příslušníci Univerzity obrany na Střední průmyslovou školu v Jedovnicích na Blanensku. Studenti a učitelé Univerzity obrany připravili středoškolákům bohatý program ukázek, přednášek a praktických cvičení. Proběhla i prezentace studentského projektu virtuální simulace letounu L-39NG. 

POKOS na jedovnické průmyslovce, která vzdělává a vychovává odborníky pro oblasti strojírenství a informačních technologií, byl zaměřen především na zdravotní přípravu, chemickou ochranu, chování při mimořádných událostech, simulační technologie v letectví a na seznámení žáků s nabídkou studia na vojenské vysoké škole. Žáci si také mohli zastřílet z vojenské vzduchovky na terče a prohlédnout si moderní ruční zbraně Armády ČR a balistickou ochranu vojáků.

Hlavním cílem doprovodných aktivit programu POKOS, který vychází z Koncepce přípravy občanů k obraně státu, je zábavnou a interaktivní formou vysvětlit pojmy, které souvisejí s obranou státu, představit Armádu ČR, její historii a tradice, informovat o jejím poslání, současné činnosti a výstroji či výzbroji. V teoretické části žáci naslouchali výkladu majora Ľudovíta Hradského z Katedry taktiky Fakulty vojenského leadershipu UO, který je také seznámil s nasazením vojáků české armády v zahraničních misích. 

Vzhledem k zaměření studia na průmyslovce v Jedovnicích studenti Univerzity obrany přivezli na ukázku také technický projekt virtuální simulace letounu L-39NG. Jde o letecký VR simulátor, který vznikl na Katedře letecké techniky Fakulty vojenských technologií a který v rámci studentské tvůrčí činnosti vytvořili desátníci Tomáš Jurák a Tomáš Brychta. Středoškoláci si mohli vyzkoušet pilotovat letadlo, ale rovněž se podívat na to, jak se objekty pro virtuální realitu tvoří a jak je možné vytvořené objekty zobrazovat pomocí VR brýlí.

Na akci POKOS mělo přes sto dvacet žáků Střední průmyslové školy Jedovnice rovněž příležitost se mnohé dozvědět o možnostech vysokoškolského studia na fakultách Univerzity obrany a profesi důstojníka Armády ČR. „Bylo to perfektní, zejména praktická pracoviště, na nichž se žáci dozvěděli mnoho zajímavého," zhodnotil zástupce ředitele školy Vlastimil Jalový.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Veronika Seménková 




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa