Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Mezi absolventy elitního kurzu Komando je student Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Mezi absolventy elitního kurzu Komando je student Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 1778

19.6.2019 • V pátek 14. června se uskutečnilo vyřazení úspěšných absolventů kurzu Komando, který organizovalo Velitelství výcviku - Vojenská akademie Vyškov (VeV-VA). Slavnostní ukončení elitního kurzu se symbolicky v prostorách krypty Národního památníku hrdinů Heydrichiády v Resslově ulici v Praze koná od roku 2013. Letos mezi absolventy kurzu je i student 4. ročníku Univerzity obrany rotný Filip Vilímek.

Na zahájení slavnostního aktu řekl zástupce velitele VeV-VA plukovník gšt. Petr Svoboda: „Není posvátnějšího místa v naší zemi pro převzetí insignií absolventa kurzu Komando." Ten spolu s náčelníkem Odboru přípravy do zahraničních operací a speciální přípravy VeV-VA plukovníkem Milošem Zrubcem a náčelníkem Úseku přípravy Komando majorem Robertem Zahurancem předali čerstvým absolventům nejen absolventské dekrety, ale i odznaky, nášivky a pamětní mince kurzu Komando.

Kurz Komando svou tradicí navazuje na Úderný kurz organizovaný za 2. světové války kapitánem Josefem Otiskem pro příslušníky Československé smíšené brigády ve Velké Británii, který vycházel z výcviku Commandos, jehož se Otisk jako jediný Čechoslovák zúčastnil. Podobným kurzem ve stylu Commandos byl výcvik Assault Course, který probíhal na farmách Garramor a Camusdarrah ve Skotsku. Tímto měsíc trvajícím kurzem prošlo 252 vybraných československých dobrovolníků včetně rotmistra Jana Kubiše a rotmistra Jozefa Gabčíka.

Tyto historické souvislosti, symbolika a spojení historického prostoru krypty s dnešním kurzem má svůj historický odkaz pro všechny absolventy kurzu Komando. Právě v prostoru krypty Památníku Heydrichiády položilo své životy sedm parašutistů, a to se slovy: „Nikdy se nevzdáme!".


Kurz zahájilo 25 vojáků, dokončilo 16

Letošní kurz Komando se vojákům otevřel ve vojenském výcvikovém prostoru Březina 13. května. Tradičně patří mezi nejnáročnější v AČR. „Jedná se o jediný elitní bojový kurz zaměřený na velitele malých jednotek zařazených na služební místa, která vyžadují rozvoj individuálních velitelských znalostí, dovedností a schopností," přiblížil náčelník Úseku přípravy Komando major Robert Zahuranec při zahájení kurzu a dodal, že výcvik probíhá v taktických situacích a činnostech, jež se blíží reálným bojovým podmínkám se zvýšenou psychickou a fyzickou zátěží. To znamená, že cvičící voják musí dokázat pod tlakem boje a vypětí nejen uřídit sám sebe, ale i ostatní, kterým v boji velí, neboť na jeho rozhodnutí budou záviset životy jeho podřízených.

Kurz pod vedením příslušníků Úseku přípravy Komando zahájilo 25 příslušníků Armády České republiky a ukončilo 16 absolventů. Mezi těmi, kteří jej zvládli úspěšně až do samého konce, jsou již tradičně příslušníci 4. brigády rychlého nasazení Žatec a 7. mechanizované brigády Hranice, ale nechybí ani zástupci 102. průzkumného praporu Prostějov, Univerzity obrany v Brně a 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany Liberec.

Univerzitu obrany v Brně reprezentovala čtveřice studentů 4. ročníku. Historicky prvním absolventem kurzu z řad studentů UO se stal rotný Filip Vilímek, student Fakulty vojenského leadershipu oboru Vševojskový velitel, který konstatoval, že zkušenost z tohoto náročného kurzu byla pro všechny přínosná a kurz probíhal na velice vysoké úrovni. „Tímto bych chtěl poděkovat nejenom instruktorům kurzu, kteří nás po celou dobu vedli a předávali své zkušenosti, ale i celé četě, ze které se stala velice dobrá parta spolupracující za každé situace."


Autor: Milan Podhorec, foto: Vladimír Bezděk, CKIT VeV-VA



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa