Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti a učitelé Univerzity obrany na cvičeních protivzdušné obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti a učitelé Univerzity obrany na cvičeních protivzdušné obrany

Počet shlédnutí: 1080

​14.6.2019 • Příslušníci Katedry protivzdušné obrany Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany se v těchto dnech aktivně podílejí na aliančním cvičení Tobruq Legacy 2019. Jedná se již o 5. ročník cvičení, který je zaměřen především na prohloubení interoperability a sladěnosti činností jednotek pozemní protivzdušné obrany v rámci NATO.

Cvičení probíhá na několika místech v Polsku. České jednotky působí na severu u pobřeží Baltského moře a jsou zastoupeny především příslušníky 25. protiletadlového raketového pluku ze Strakonic se systémy 2K12 KUB (v kódu NATO, SA-6 Gainful) a RBS-70. V rámci cvičení proběhnout i ostré raketové střelby, které jsou označovány jako největší raketové střelby v historii NATO. Tyto budou probíhat ve dne i v noci a střílet budou téměř všechny jednotky účastnící se cvičení.

Příslušníci Univerzity obrany pod vedením podplukovníka Jana Farlíka působí v týmu mezinárodních hodnotitelů a jejich úkolem je posoudit činnost a schopnosti jednotek působit a spolupracovat s ostatními jednotkami ze zemí NATO. Členové Katedry protivzdušné obrany se dosud podíleli na všech předchozích ročnících tohoto cvičení, což svědčí o nadstandardní spolupráci Univerzity obrany s vojskem.

Více informací o cvičení Tobruq Legacy 2019 lze nalézt zde

Souběžně s tímto cvičením se příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku připravují na ostré střelby z kompletů velmi krátkého a krátkého dosahu (S-2M, S-10M2D a RBS-70), které proběhnou ve vojenském újezdu Hradiště v následujících dnech.

Těchto příprav a nácviků se účastní i student 4. ročníku Katedry protivzdušné obrany četař Jan Formánek, který tak má možnost ověřit si své dosavadní znalosti a získat nové zkušenosti přímo z praxe.

Další informace o tomto cvičení lze nalézt zde


Autor a foto: Vadim Starý



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa