Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany přispěla k atraktivnímu programu pražského Veletrhu vědy

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany přispěla k atraktivnímu programu pražského Veletrhu vědy

Počet shlédnutí: 745

​14.6.2019 • Ve dnech 6. až 8. června 2019 se Univerzita obrany již potřetí zúčastnila Veletrhu vědy v PVA EXPO v pražských Letňanech. Na tradičním veletrhu konaném pod záštitou Akademie věd ČR se představilo více než 100 expozic z řady ústavů a pracovišť Akademie věd ČR, ale také z dalších vědeckých institucí, univerzit a inovativních firem rozprostírajících se na ploše více než 8 tisíc metrů čtverečních.

Na jednotlivých stáncích si návštěvníci mohli vyzkoušet pokusy v improvizovaných laboratořích, seznámit se s interaktivními exponáty spadajícími do nejrůznějších kategorií vědy, od chemických pokusů přes virtuální realitu až po simulace kosmických jevů.

Stánek Univerzity obrany budil zájem mezi návštěvníky veletrhu a to u všech věkových kategorií. Děti a studenti si nejčastěji chtěli vyzkoušet pilotovat letoun díky virtuální realitě poskytnuté Katedrou letecké techniky Fakulty vojenských technologií. Starší věkovou skupinu návštěvníků veletrhu zaujala možnost zjistit úroveň jejich fyzického a psychického stresového zatížení a odolnost vůči stresu. Dále také díky Katedře leadershipu Fakulty vojenského leadershipu mohli absolvovat test pozornosti a kognitivní trénink paměti. Mnoho návštěvníků stánku Univerzity obrany mělo spoustu dotazů na možnosti a celkový průběh studia a našlo se mezi nimi několik vážných zájemců o studium a dokonce i našich budoucích studentů, kterým nyní zbývá zvládnout pouze základní výcvik ve Vyškově.

Součásti prezentace Univerzity obrany byly také dvě panelové diskuze. První z nich proběhla úvodní den veletrhu, ve čtvrtek 6. června. Hlavní slovo měl absolvent Univerzity obrany Martin Šonka, loňský vítěz série Red Bull Air Race a téměř nepřekonatelný akrobatický pilot. Jeho vystoupení, kterého se účastnila také jeho pravá ruka podplukovník Petr Františ, pomohlo zaplnit tři čtvrtiny obrovského sálu v prostorách výstaviště. Odlehčená přednáška plná odpovědí na všetečné dotazy diváků měla velký úspěch. Po skončení se na stánek Univerzity obrany přišel Martin vyfotit nejen se studenty univerzity.

Druhá panelová diskuze proběhla následující den ve stejném čase a nesla název: „Moderní válka: Kyberprostor, doména pro studenou válku 2.0?". Plukovník gšt. Miroslav Feix, z nově zřizovaného velitelství kybernetických sil a informačních operací AČR, doktor Jakub Fučík a magistra Miroslava Pavlíková z Centra bezpečnostních a vojenskostrategických studií přibližně hodinu zodpovídali dotazy z publika ohledně možného kybernetického konfliktu. Přednáška se také nesla v uvolněném duchu, avšak s důrazem na důležité otázky k tématu kybernetické obrany.


Letošního ročníku Veletrhu vědy se zúčastnilo více než 30 tisíc návštěvníků. První expoziční dny přilákaly celé třídy studentů základních a středních škol. Poslední výstavní den – sobota na pražském výstavišti přitáhla především rodiny s dětmi. V rámci pátého ročníku veletrhu byly díky atraktivnímu programu a poutavé formě prezentace představeny výsledky práce českých vědců a výzkumníků, novinky a zajímavosti ze světa vědy.


Autor: Veronika Chlupová



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa