Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vojáci Univerzity obrany zdolali Everest a pomohou potřebným

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vojáci Univerzity obrany zdolali Everest a pomohou potřebným

Počet shlédnutí: 808

​13.6.2019 • Spojenými silami studentů a příslušníků stálého stavu Univerzity obrany se podařilo zdolat výškový rozdíl odpovídající nadmořské výšce nejvyšší hory světa, Mount Everestu. Kromě sportovního výkonu však tato akce měla ještě další, charitativní rozměr. 

„Chtěli jsme připravit akci, která by pomohla někomu potřebnému z Armády České republiky a zároveň by byla nějakým způsobem spojena se sportem," popisuje ředitel Centra tělesné výchovy a sportu plukovník Petr Hanák pozadí akce, jejímž iniciátorem a hlavním organizátorem byl PaedDr. Zdenko Kvaka. Každý z lezců proto přispěl částkou 100 Kč do sbírky určené pro Vojenský fond solidarity. „S fondem jednáme, aby nám vytipoval nějakého vhodného kandidáta, jemuž by šla část z vybrané sumy, ať už to bude dítě, rodina nebo voják," doplňuje plukovník Hanák.

Akce byla odstartována v pět hodin odpoledne a první hodina byla vyhrazena pro příslušníky stálého stavu. Jako první do stěny nastoupil prorektor pro rozvoj a internacionalizaci UO plukovník Luděk Jedlička, který si takto zavzpomínal na mladá léta: „Lézt jsem začal jako student a pak v tom jsem ještě nějakou dobu pokračoval." A proč se rozhodl přispět do sbírky? „Fond solidarity podporuji dlouhodobě, jsem stálým přispěvatelem a rád se zúčastním takovéto akce k vyjádření podpory a sounáležitosti s ostatními příslušníky armády, kteří v průběhu služby neměli takové štěstí," vysvětluje prorektor Jedlička.

Studentům školní pluku šel příkladem jeho velitel plukovník Jaroslav Král, který se na jisticí lano uvázal jako druhý v pořadí. Samotní studenti přišli na řadu po jednotlivých rotách po šesté hodině. O téměř devítikilometrový výškový rozdíl se po dvacetimetrových úsecích podělilo celkem 443 lezců, samotný vrchol v symbolické výšce 8848 metrů byl dosažen půl hodiny po půlnoci.

Uzavřená schránka se sbírkou nyní putuje k pracovníkům Vojenského fondu solidarity a přesná výše vybrané částky bude známa až po jejím otevření.


Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa