Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Transfer zkušeností mezi armádou a univerzitou

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Transfer zkušeností mezi armádou a univerzitou

Počet shlédnutí: 683

4.6.2019 • Ve dnech 28. a 29. května 2019 Katedra taktiky hostovala metodický den náčelníka mechanizovaného vojska AČR. Hlavními cíli metodické dne bylo seznámit se s aktuální problematikou rozvoje a přípravy mechanizovaného vojska, seznámit se s průběhem realizace strategických a významných projektů pořizování techniky, zbraní a materiálu pro mechanizované vojsko, ujednotit si postup při tvorbě vojenských předpisů a publikací, ujednotit si pohled na plánovanou výstavbu nových brigádních míst velení, výměna zkušeností z oblasti přípravy a výstavby mechanizovaného vojska a ujasnit si přístup Univerzity obrany v rámci přípravy budoucích důstojníků v nových studijních programech. 


Na metodickém dni bylo přítomno 32 příslušníků AČR především z Odboru rozvoje pozemních sil GŠ AČR, velitelství 4. brigády rychlého nasazení a jeho přímo podřízených útvarů, velitelství 7. mechanizované brigády a jeho přímo podřízených útvarů, Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov a 7 příslušníků Univerzity obrany v Brně především z Katedry taktiky a Katedry leadershipu. Garantem a řídícím metodického dne byl ředitel Odboru rozvoje pozemních sil plk. gšt. Ing. Pavel Lipka, který přítomné seznámil především s aktuální problematikou v oblasti koncepce výstavby AČR 2030, koncepce rozvoje pozemních sil 2030, strategickým programem 107V08/22, akvizičním plánem na roky 2020-2022 a další problematikou včetně doktrinální tvorby a stanovení odborných požadavků na kurzy. Za Univerzitu obrany v Brně vystoupil vedoucí Katedry taktiky plk. gšt. Ing. Jaroslav Kozůbek, Ph.D., který přítomné seznámil s aktuální situaci v oblasti přípravy budoucích důstojníků na Univerzitě v Brně se zaměřením na aktuální strukturu studia a nový studijní program Řízení a použití ozbrojených sil akreditovaný od akademického roku 2019/2020. 

Na závěr každého vystoupení byla vedena široká rozprava za účelem identifikace možných problémů a výzev, které mají dopad na další rozvoj mechanizovaného vojska včetně oblasti přípravy osob. Metodický den naplnil vytýčené cíle a měl pozitivní dopad na rozvoj další spolupráce mezi vojsky, Univerzitou  obrany v Brně a Velitelstvím výcviku – Vojenskou akademii ve Vyškově. Druhý den jednání byl realizován formou návštěvy Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET za účelem seznámit se s nejnovějšími trendy vývoje vojenské techniky a materiálu.

 

Autor: Jaroslav Kozůbek, ilustrační foto: kpt. Mgr. Ladislav Kabát, army.cz




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa