Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Z veletrhu IDET si absolvent UO odnáší medaili Willenbergovy nadace

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Z veletrhu IDET si absolvent UO odnáší medaili Willenbergovy nadace

Počet shlédnutí: 986

3. 6. 2019 • Během mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET se předává několik ocenění, např. Zlatý IDET za nejlepší exponáty vybrané odbornou porotou či Zlatý IDET NEWS za nejlepší exponáty zvolené mezinárodní novinářskou porotou. Willenbergova nadace využila veletrhu k ocenění osobností, které se vyznamenaly v oblasti ochranných a ženijních staveb a konstrukcí. Jednou z nich byl absolvent Univerzity obrany poručík David Lysoněk, který obdržel Willenbergovu cenu pro rok 2019 a medaili za svoji diplomovou práci.

Poručík Ing. David Lysoněk absolvoval Fakultu vojenských technologií Univerzity obrany v loňském roce a v závěru magisterského studia obhájil diplomovou práci na téma Koncepční návrh lehkého mechanizovaného mostu pro Armádu ČR MLC 30. Jeho práce byla natolik kvalitní, že návrh mostu byl přihlášen do řízení o udělení patentu a nyní oceněn medailí Willenbergovy nadace. „Během studia ženijní specializace jsem byl zapojen do studentské tvůrčí činnosti a do vědecké práce na Katedře ženijních technologií. Studium mě velmi bavilo," prozrazuje poručík David Lysoněk, který dnes působí u 151. ženijního praporu v Bechyni na funkci velitele ženijní průzkumné čety.

Druhou medaili Willenbergovy nadace převzal tým docenta Radoslava Sovjáka z Fakulty stavební Českého vysokého učení technického v Praze za systém mobilních ochranných bariér se zvýšenou odolností vůči extrémním zatížením. Mobilní bariéry mohou být snadno sestavitelné do různých tvarů, aby splnily svou úlohu, jako jsou kontrolní stanoviště, opevněná místa, silniční bloky a pouliční bariéry ve městě.

Medaile Willenbergovy nadace oceněným předali první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálporučík Jaromír Zůna a děkan Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany plukovník Martin Macko. Christian Josef Willenberg byl vojenský stavební (fortifikační) inženýr, který žil na přelomu 17. a 18. století v Praze a je považován za zakladatele ČVUT. Ocenění spojené s jeho jménem vyjadřuje vztah technického vzdělání k jeho aplikaci ve vojenství, především v ochranných a ženijních stavbách a konstrukcích.

 

Autor: Pavel Pazdera



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa