Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se prezentuje na veletrhu IDET 2019

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se prezentuje na veletrhu IDET 2019

Počet shlédnutí: 1561

​30.5.2019 • Jediná vojenská vysoká škola v České republice se už tradičně účastní programu Mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET. V rámci letošního ročníku, který byl na brněnském výstavišti slavnostně zahájen ve středu dopoledne, představuje výsledky výzkumného projektu a také profesionální dovednosti svých studentů.

„Český obranný průmysl za světovou konkurencí nezaostává. Naopak. Význam našich podniků na zahraničních trzích neustále roste," uvedl ministr obrany Lubomír Metnar při zahájení veletrhu, který je významnou přehlídkou obranných a bezpečnostních technologií ve střední Evropě se silnou mezinárodní účastí vystavovatelů a odborných návštěvníků. Veletrh během tří dnů konání navštíví zahraniční armádní delegace a delegace zahraničních ministerstev obrany pro vyzbrojování z 20 zemí světa.  

Největším vystavovatelem je Ministerstvo obrany ČR a Armáda ČR. V rámci její expozice prezentuje Univerzita obrany výsledek projektu, který realizovala v rámci dlouhodobého záměru rozvoje organizace s názvem „Pokročilý automatizovaný systém velení a řízení II" ve spolupráci s Katedrou měření ČVUT v Praze. „Je to detektor směru a elevace příchozí střely, je určen k umístění na vozidla a jeho cílem je detekovat útok střelbou z ručních zbraní. Uplatní se především ve městech a zastavěných prostorech, kde není vždy jasné, odkud je takový útok veden," vysvětluje podstatu vyvíjeného zařízení podplukovník profesor Petr Stodola z Katedry zpravodajského zabezpečení Fakulty vojenského leadershipu.

Univerzita obrany se prostřednictvím příslušníků Katedry ženijních technologií Fakulty vojenských technologií podílí také na provozu IDET Arény, kde probíhají ukázky techniky i činnosti bezpečnostních složek. Během zahajovacího programu předvedli studenti Univerzity obrany v rámci dynamické ukázky provedení léčky na projíždějící nepřátelské vozidlo, kterou zhlédl také předseda vlády ČR Andrej Babiš. Další ukázky Univerzity obrany se konají v rámci celé doby konání veletrhu IDET, například na volné ploše K v rámci prezentace „Obnovení mobility humanitárního konvoje technickými prostředky AČR".


Autor: Viktor Sliva 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa