Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pro vítězství ve vědecké konferenci FVT si přiletěla Karla Meixnerová

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pro vítězství ve vědecké konferenci FVT si přiletěla Karla Meixnerová

Počet shlédnutí: 1345

​28.5.2019 • Na dlouholetou tradici studentské tvůrčí činnosti na Fakultě vojenských technologií navázal v pořadí již 16. ročník Vědecké konference studentů. Prezentace prací v rámci této akce proběhly v průběhu minulého týdne, toto pondělí odpoledne pak v Síni vědecké rady byly vyhlášeny výsledky.

„Fakulta vědeckou činnost studentů podporuje, protože přispívá k jejich odbornému růstu, kromě dosažených výsledků to může také působit jako motivace pro další vědeckou práci a navíc je to jedna z možností, jak se připravit na vlastní závěr studia," zhodnotil v úvodu slavnostního vyhlášení výsledků proděkan UO pro vědeckou činnost plukovník gšt. docent Vladimír Kovařík. Ten se pak následně ujal předání diplomů úspěšným účastníkům soutěže, která byla rozdělena do celkem pěti sekcí: Pozemní vojenská technika, zbraně a munice, Avionika a letecká technika, Radiolokace a komunikační technika, Informační systémy a elektronika a konečně Vojenská geografie a meteorologie, Ženijní technologie.

V poslední z uvedených sekcí již potřetí za sebou zvítězila bakalářka Karla Meixnerová, civilní studentka oboru Vojenská geografie a meteorologie. Ta se ve své práci věnovala porovnání přesnosti digitálních modelů povrchu v závislosti na hodnotě překrytu leteckých snímků, počtu výchozích bodů aerotriangulaci a jejich rozložení. „Dosud nebyla stanovena přesná hranice, jaký překryv snímků musíme při náletu učinit, kolik bodů musíme zaměřit, aby to nemělo přílišný vliv na přesnost," vysvětluje podstatu své práce bakalářka Meixnerová, jejímž konzultantem byl major Ing. Jaromír Čapek, Ph.D..

Práce vznikla z podnětu firmy, v níž studentka pracuje, a výsledek najde uplatnění v praxi. „Když nám zákazník řekne: chceme takovouto přesnost, nyní už víme, kolik je potřeba letů a kolik se musí vytýčit rýsovacích bodů," popisuje úspěšná studentka využití výsledků své práce. A jaký je její vztah k samotnému létání a pořizování dat? „Jednou jedinkrát jsem u toho byla jako operátor, ale standardně jsem spíš ten člověk, který dostane snímky a pak je zpracovává v kanceláři," říká s úsměvem mladá žena, která se současně stala celkovou vítězkou fakultní konference. 

V pořadí 16. Vědecká konference měla i mezinárodní přesah. Dva ze studentů, konkrétně rotný Tomáš Lichnovský a rotmistr Josef Blažek své práce vytvořili během zahraničního studijního pobytu a naopak v první sekci obsadil třetí příčku vojín 1. stupně Lukáš Matušík z Akadémie ozbrojených síl z Liptovského Mikuláše.


Ke stažení: Výsledky      Galerie


Autor: Viktor Sliva



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa