Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita má další tři jaguáry

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita má další tři jaguáry

Počet shlédnutí: 1028

​16.5.2019 • Rotmistři Daniel Zavadil a Marek Dobiáš spolu s četařem Pavlem Horníčkem si z hlubin jihoamerické džungle přivezli tři odznaky s vyobrazením jaguára jako doklad o absolvování náročného výcviku pořádaného francouzskou cizineckou legií. Dále rozšířili již tak dlouhý seznam držitelů tohoto prestižního ocenění z řad skupiny Commandos.

„Být v jihoamerickém pralese čtyři dny skoro hladem, to je zážitek sám o sobě," popisuje jeden ze svých nejsilnějších dojmů Marek Dobiáš a na mysli má čtyřdenní závěrečný test přežití, během nějž jsou jednotlivé skupiny vysazeny téměř bez vybavení přímo do džungle.

Pavel Horníček zase vzpomíná na první plavbu po řece klikatící se džunglí: „Představte si vyplout v motorovém člunu na 400 metrů širokou řeku, obklopenou pralesem, nad kterým se zvedají kopečky." Daniel Zavadil svůj největší zážitek absolvoval na jedné z překážkových drah: „Plazili jsme se pod ostnatým drátem a najednou jsem si všiml, že kolega, který ten drát drží nohama a zbraní, má na břiše stočeného hada. Instruktoři výcvik přerušili, klackem hada sundali, ten odplaval a my jsme mohli pokračovat."

Díky dosaženým výsledkům obsadili studenti Univerzity obrany ve svých rotách dvě druhá a jedno osmé místo. Jak se však všichni tři noví držitelé jaguárů shodují, různé roty měly rozdílnou úroveň, a proto konečné pořadí není zcela vypovídající. Co však dokládá obtížnost absolvovaného kurzu, je fakt, že skoro 40 procent účastníků – kadetů z vojenské školy École Spéciale Militaire de Saint-Cyr – si nakonec svého jaguára z džungle neodvezlo, ať už ze zdravotních důvodů nebo kvůli nedostatečným výsledkům.


Další zajímavé informace o průběhu kurzu ve Francouzské Guyaně přinese květnové číslo Listů Univerzity obrany.


Autor: Viktor Sliva




  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa