Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Připomínka Dne vítězství

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Připomínka Dne vítězství

Počet shlédnutí: 873

​7.5.2019 • V Kasárnách v Šumavské ulici si dnes příslušníci, studenti a zaměstnanci Univerzity obrany na slavnostním nástupu připomněli zítřejší Den vítězství spojený se 74. výročím ukončení 2. světové války na evropském kontinentu. Nástupu se dále zúčastnili starosta MČ Brno-střed a starostky brněnských městských částí Královo Pole a Žabovřesky a spolu s nimi i představitelé sedmi partnerských spolků a organizací válečných veteránů.  

Rektor-velitel Univerzity obrany brigádní generál Bohuslav Přikryl ve svém vystoupení připomněl okolnosti vzniku dosud největšího válečného konfliktu a také roli Československa a jeho občanů při porážce fašismu. Dnes se na Armádu České republiky mohou spolehnout občané spojeneckých států Severoatlantické aliance, ale i obyvatelé zemí zmítaných nestabilitou a válečnými konflikty. „Náš kredit a bojová připravenost jsou nerozlučně spjaty s pocitem hrdosti na tradice našich ozbrojených sil z let 2. světové války. Trvale nás zavazují k odpovědné práci při zabezpečování obranyschopnosti naší země, vyrovnávání se s novodobými bezpečnostními hrozbami, k poctivé a činorodé práci ve prospěch rezortu obrany a naší vojenské vysoké školy – Univerzity obrany," uvedl generál Přikryl.

V rámci ceremoniálu předal rektor-velitel Medaili Univerzity obrany za významný osobní přínos k rozvoji vojenské školy plukovníkovi gšt. v záloze Milanu Lauberovi, který téměř sedm let působil ve funkci kvestora a nyní přechází na post ředitele Vojenských lázeňských a rekreačních zařízení, do nějž jej ministr obrany jmenoval k 1. květnu.

Starostka přilehlé městské části Královo Pole Karin Karasová popsala průběh nacistické okupace a osvobozovacích bojů v dubnu 1945 v okolí kasáren v místech, kudy dnes studenti vojenské školy často procházejí. „Mnozí Brňané se nevzdali a zapojili se do odboje. Byli mezi nimi vysokoškolští učitelé, inteligence, ale i obyčejní lidé. Spojovalo je jedno – byli to vlastenci," shrnula Karin Karasová význam konání řady brněnských občanů pro dnešek. Na závěr nástupu proběhl slavnostní pochod.


Autor: Viktor Sliva, foto: autor a René Rámiš



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa