Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Brno si připomnělo 74. výročí osvobození

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Brno si připomnělo 74. výročí osvobození

Počet shlédnutí: 736

29.4.2019 • Právě před 74 lety, dne 26. dubna 1945 vyvrcholila tehdy již celý měsíc probíhající tzv. Bratislavsko-brněnská operace. Útok na samotné město Brno dal 23. dubna 1945 maršál Malinovskij. O tři dny později zavlála na Zemském domě na Žerotínově náměstí československá vlajka a německá posádka na Špilberku se vzdala. Do večera bylo Brno kromě severních předměstí osvobozeno. Toto výročí si připomněli účastníci vzpomínkových aktů, konaných ve městě a jeho okolí. 

Zástupci vedení města, Jihomoravského kraje, příslušných velvyslanectví a konzulátů, Armády ČR a dále představitelé vysokých škol, státních orgánů, institucí a dalších organizací se spolu s válečnými veterány sešli na vzpomínkovém aktu, konaném v den výročí v pátek 26. dubna na vojenském pohřebišti na brněnském Ústředním hřbitově. Delegaci Univerzity obrany vedl zástupce rektora a velitel posádky Brno plukovník gšt. Alois Matýzka.

Účastníci shromáždění za doprovodu Vojenské hudby Olomouc položili věnce a kytice nejprve u pomníku Čechů a Slováků popravených ke konci války, poté u pomníku rumunských spolubojovníků a nakonec u pomníku Rudé armády. Čestnou stráž na všech třech místech drželi studenti Univerzity obrany a ti také v závěru vzpomínkového aktu vypálili čestnou salvu na počest všech padlých při osvobozování města Brna.

Představitelé velení Univerzity obrany a studenti jediné vojenské vysoké školy v ČR se v tento den poklonili památce padlých osvoboditelů také ve Slavkově u Brna a v Brně-Husovicích u pomníku v parku Marie Restituty.


Autor: Viktor Sliva 



  Sdílet na Facebooku   Sdílet na Twitteru


   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa